Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Kerry meggondolta magát

2004.09.21. 12:14
Gyökeresen megváltozott a demokrata elnökjelölt véleménye az iraki háborúról másfél hónappal az elnökválasztás előtt. Egy hónapja még úgy vélte, hogy akkor is igent mondott volna a háborúra, ha tudja, hogy Iraknak nincsenek tömegpusztító fegyverei. Hétfői kampánybeszédében azonban már úgy vélte, hiba volt megbuktatni Huszeint. Bush köpönyegforgatónak bélyegezte ellenfelét.
Nem buktatta volna meg Szaddám Huszein iraki diktátort John Kerry. A Demokrata Párt elnökjelöltje alig másfél hónappal az amerikai választások előtt önálló Irak-politika meghirdetése mellett döntött, szembehelyezkedve alig egy hónappal korábban képviselt álláspontjával.

Meggondolta magát

Bush visszaélt a kongresszus által ráruházott hatalommal, amikor a szövetségesek támogatása, a hadsereg megfelelő felkészítése és a háború utáni tervek nélkül harcba sietett Huszein ellen, jelentette ki hétfő esti New York-i kampányrendezvényén. "Szaddám Huszein brutális diktátor volt, megérdemli a helyét a pokolban. Ez azonban nem elégséges indok a háborúra. A bukása felett érzett öröm nem rejti el a tényt, hogy egy zsarnokot káoszra cseréltünk, Amerika pedig veszélyesebb hely lett", jelentette ki.

Bush, kihívója beszédére reagálva, sietve köpönyegforgatónak nevezte Kerryt. "Demokrata kihívóm ma úgy ébredt, hogy nem rohanná le Irakot", ironizált beszédében az elnök. Tény, hogy a demokrata jelölt kevesebb mint két éve maga is megszavazta a Busht a háború megindítására feljogosító kongresszusi határozatot. Ahogy az is tény, hogy augusztus végén még úgy nyilatkozott, hogy a legújabb tények ismeretében - azaz tudván, hogy Iraknak nincsenek tömegpusztító fegyverei - is újra megszavazná a háborús határozatot.

Kerry szövetségesek toborzására, iraki biztonsági erők kiképzésére, az újjáépítés gyorsítására és a szabad választások időben történő megtartására szólította Busht, ugyanakkor a részletekben nem merült el, írja az AP. "Pont ezt tesszük", jelentette ki Bush New Hampshire-i kampányrendezvényén, kihasználva a felkínált lehetőséget.

Elszalasztott lehetőség

Bár a több mint ezer amerikai áldozatot követelő iraki háború az akadozó rendezési folyamattal Bush egyik legsebezhetőbb pontja lehetne a választásokon, a demokraták eddig kevéssé használták ki a kínálkozó lehetőséget. Kerrynek nagy nehézségeket okozott, hogy akár az előválasztások idején párttársaiétól, akár Bushétól eltérő politikát fogalmazzon meg. Az AP értesülései szerint a demokrata kampánystáb megosztott abban a kérdésben, hogy van-e egyáltalán értelme másfél hónappal a választások előtt kritikát megfogalmazni Irakkal kapcsolatban, ha az a közvélemény-kutatások szerint minden nehézség ellenére Bush egyik erősségének számít.

Akár a nemzetbiztonság kérdése, amiről a demokraták is elismerik - némileg öngólt lőve -, hogy a választás egyik fő témája.

Kerry kampánystábjában az utóbbi időben szerepet kapó Clintoni tanácsadók inkább a gazdaság és az egészségügy kérdéseit helyeznék központba. A kutatások szerint ezeken a területeken Kerry megítélése jobb, de legalábbis nem rosszabb Bushénál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!