Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Megkezdődött Fallúdzsa ostroma

2004.11.08. 16:12
Két híd és egy kórház elfoglalásával megindult a harc Fallúdzsánál. Alávi iraki miniszterelnök még nem adta ki a parancsot a szunnita lázadók ostromgyűrűbe zárt központjának lerohanására, de az előcsatározások már folynak. A tudósítók szerint bármelyik pillanatban megindulhat az amerikai hadsereg harminchat év óta legnagyobb támadása.
Behatoltak az amerikai tengerészgyalogosok Fallúdzsába. A támadásra Ijád Alávi miniszterelnök adott parancsot, miután kijárási tilalmat rendelt el a városban. Alávi lezáratta a bagdadi nemzetközi repteret és többhelyen az országhatárt is.

Az amerikaiak a város nyugati szélein támadnak, ahol heves tűzbe kerültek, jelentette a BBC. A támadást megelőző éjszaka a tengerészgyalogosok két stratégiai fontosságú hídat és egy kórházat foglaltak el. A várost ostromgyűrűbe záró amerikai tengerészgyalogosok különleges alakulata éjjellátó szemüvegekkel felszerelkezve foglalta el a város nyugati határában álló hidakat. Az egyik híd volt a helyszíne négy amerikai civil áprilisi meglincselésének. A brutális gyilkosság után ostromolta meg először - sikertelenül - a szunnita lázadók központjának tartott várost az amerikai hadsereg.

Zarkávi dzsihádra szólít fel
Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges Abu Muszab az-Zarkávi jordániai terroristavezér minden muzulmánt felkelésre szólított fel hétfőn az Egyesült Államok ellen. Ez áll legalábbis egy nyilatkozatban, amelyet a nevében tettek közzé egy muzulmán szélsőségesek által gyakran használt arab internetoldalon. A Zarkávi nevében közölt nyilatkozat dzsihádra (szent háborúra) biztatja a muszlimokat. Szövege szerint a muzulmánok "pokoli kínokat szenvednek el" ellenségeiktől. Az internetes nyilatkozat biztatja őket, hogy minden erejükkel szálljanak szembe az ellenséggel, mert "csak idő kérdése, hogy eljöjjön a győzelem".
Forrás: MTI
Harminchat év óta a legnagyobb csata

Bár az offenzíva még nem kezdődött meg, az amerikai és iraki alakulatok már csak Ijád Alávi miniszterelnök parancsára várnak. Alávi hétfőn még nem rendelte el a támadást, de kijárási tilalmat hirdetett ki a városban. A kormányfő vasárnap ugyan még a békés rendezésre tett kísérletek felújításáról beszélt, az ostromló alakulatoknál tartózkodó tudósítók jelentése szerint "bármelyik pillanatban elindulhat" az offenzíva, írja a BBC.

Az amerikai csapatok egyelőre nem hatoltak be a városközpontba, előkészítő bombázásaik és a két híd elfoglalása során azonban hétfőre virradóra tizenkét iraki lázadó és két amerikai tengerészgyalogos életét vesztette. A sűrűn lakott részeken házról házra megvívott harcokra és öngyilkos merényletekre számítanak az alakulatok parancsnokai. A fallúdzsai ostromot több szakértő a vietnami Hue város elleni 1968-as offenzívához hasonlítja. Az amerikai hadsereg utolsó nagy ostromában száznegyvenkét amerikai és több ezer vietnami katona vesztette életét.

Támadássorozattal feleltek

A fallúdzsai ostromra a lázadók is készülnek, a Sunday Times értesülései szerint háromszáz öngyilkos merénylő várja az amerikai támadást. A lázadók az ország más részein intézett támadásokkal próbálják elterelni a támadók figyelmét. A hét végén összesen hatvannál is több áldozatot követeltek támadásaik, Bagdadtól nyugatra, Haditában elkövetett támadásukban huszonegy iraki rendőrt végeztek ki.

A hétvégi erőszakhullám és a fallúdzsai ostrom miatt Ijád Alávi vasárnap hatvannapos rendkívüli állapotot hirdetett ki az ország arablakta vidékein.