Benedek
-5 °C
5 °C

Ártaltan a sebesült irakit kivégző amerikai

2005.05.05. 13:22
Felmentette azt az amerikai tengerészgyalogost a haditengerészet vizsgálata, aki közvetlen közelről lőtt agyon egy fegyvertelen, sebesült iraki lázadót. A vizsgálat szerint a katona nem tudhatta, hogy a lázadó fegyvertelen. A nyomozás a tengerészgyalogos felmentésével nem zárult le, mivel a holttestben több, más fegyverből származó golyót is találtak.

Önvédelemből, a hadviselés szabályait nem sértve lőtt agyon egy sebesült iraki lázadót egy amerikai tengerészgyalogos Falludzsában, állapította meg az amerikai haditengerészet vizsgálata. Az eset 2004. november 13-án, a lázadók fellegvárának számmító város elfoglalásakor történt. A kivégzést egy, a tengerészgyalogosokkal tartó televíziós újságíró is rögzítette, jelentette a CNN.

A tengerészgyalogos alakulata egy olyan házban járt, ahonnan az előző napon kézifegyverekkel és gránátvetőkkel lőtték az amerikai csapatokat. A vizsgálatok során felmentett tengerészgyalogos a házban fekvő irakiak között egy magát halottnak tettetőre lett figyelmes, akit aztán közelről le is lőtt.

Mint az esetről készült felvételen is látható, a tengerészgyalogos nem tudott róla, hogy az épületet már az előző nap elfoglalták bajtársai, és a házban lévő irakiak mind fegyvertelen sebesültek.

A tengerészgyalogos felmentésével még nem zárult le a haditengerészet hivatalos vizsgálata, mivel az iraki holttestében több, más fegyveréből származó golyót is találtak a boncolás során.

Az esetről készült videó levetítése aggodalmat keltett az amerikai hadvezetés körében, attól tartottak ugyanis, hogy a felvételek a végsőkig való harcra ösztönzik majd a lázadókat, írja a CNN.