Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Mesterséges árvizekkel védekezhet Irak

2003.03.22. 01:57
Irak mesterséges árvizekkel akadályozhatja a szövetséges hadműveleteket - véli a Pentagon. A Tigrisen okozott kisebb árvíz is négy-hat hetes késedelmet okozhat az amerikaiaknak. A tározók teljes megnyitása tízezreket érintő humanitárius katasztrófát idézne elő.
A Pentagon feltételezései szerint Irak eláraszthatja a Tigris Bagdad és Kut közötti szakaszát, hogy ezzel is akadályozza a szövetséges csapatok előretörését. Már folyó felső folyásán fekvő tározók minimális megnyitásával négy-hat hétre el lehetne mocsarasítani a tavaszi esőzések miatt amúgy is árvízveszélyes területet - írja a CNN.

Irán ellen bevált

A taktika nem ismeretlen, az irakiak már az iráni csapatok előretörésének megakadályozására is bevetették az 1980-88 közötti háborúban. "Irak akár a víztározók teljes megnyitásáról is dönthet, katasztrofális áradásokat előidézve a Tigris és az Eufrátesz völgyében" - idézi az amerikai kormányzat közleményét a hírcsatorna.

Tízezreket késztethet menekülésre

Ez utóbbi ugyan "nagyméretű humanitárius katasztrófát okozna", Bagdadot érintetlenül hagyná. Amennyiben az irakiak a teljes elárasztás mellett döntenek, irakiak tízezreit késztethetik menekülésre, az emberáradat gyakorlatilag meg is állíthatja az amerikai csapatokat.

A "stratégiai árvíz" előidézéséhez megfelelő mennyiségű víz áll rendelkezésre a Hadija tározóban, de már öt kisebb tározó megnyitásával is jelentős vízszintemelkedést lehet elérni a Tigrisen - írja a CNN.