Auguszta
-7 °C
0 °C

Feltartóztatták Juscsenko katonáit

2007.05.26. 22:47
Két-háromezer belügyi katona indult Ukrajna különböző vidékeiről Kijevbe, hogy biztosítsák az állami intézményeket, de megállították őket a Viktor Janukovics kormányfőhöz hű rendőri erők.

Több ezer ukrán belügyi katonát vezényeltek szombaton Kijevbe, de a Viktor Juscsenko ukrán elnökhöz hű parancsnokok irányítása alatt álló alakulatok nem érkeztek meg a fővárosba, mert még az oda vezető utakon föltartóztatták őket az elnök politikai ellenlábasához, Viktor Janukovics kormányfőhöz hű rendőri erők.

Saját hatáskörben


Ukrajnában a belügyi erők létszáma 32 ezer fő, parancsnokukat, Olekszandr Kihtenko tábornokot Juscsenko szövetségesének tekintik.


Viktor Juscsenko államfő pénteki rendeletével saját hatáskörbe vonta a belügyi erők irányítását, ugyanakkor az ukrán kormány arra utasította Vaszil Cusko belügyminisztert, hogy ne engedje ki a kezéből a belügyi csapatok irányítását, ő biztosítsa a közrendet Kijevben.


Ivan Pljuscs, az ukrán nemzetbiztonsági tanács titkára közölte: a belügyi csapatok az államfő parancsára cselekednek, hogy szavatolják "az állampolgári jogokat és szabadságokat, a társadalom biztonságát és stabilitását". Az elnöki ukáz értelmében a belügyi erőknek állami objektumok védelmét kell biztosítaniuk, köztük az alkotmánybíróságot ás az államügyészséget. Pljuscs óva intette az állami vezetőket, elsősorban a belügyminisztert és a politikai vezetőket attól, hogy akadályozzák az elnök utasításainak végrehajtását. A belügyi csapatok tevékenységének megakadályozását célzó próbálkozásokra "azonos mértékű lesz a válasz, és a bűnösök személyes felelősséget viselnek majd" - mondta a nemzetbiztonsági tanács titkára, aki szerint a belügyi egységek jelenléte nem fogja zavarni Kijev hétköznapi életét.


Ugyanakkor az ukrán fővárosban szombaton már hatalmas dugók alakultak ki, miután a kormányhoz hű rendőrség lezáratta a központba vezető utakat. Az Ukrajna középső és nyugati részéből a fővárosba vezényelt belügyi alakulatok végül nem érkeztek meg Kijevbe, mert az ország különféle pontjain rendőrök feltartóztatták az őket szállító buszokat, s leparancsolták róluk a hírek szerint fegyvertelen egyenruhásokat. Két buszt Kijev határában állítottak meg. Jurij Ivakin, a kijevi városvezetés Janukovics-párti tagja azt mondta, megpróbálja elérni, hogy az alakulatok visszatérjenek támaszpontjaikra.

Feltartóztatva


Mikola Misakin, a belügyi erők Janukovics kormányfőhöz hű parancsnokhelyettese szerint 3500, a belügyminisztérium adatai szerint viszont kétezer belügyi katona indult el az ukrán fővárosba, összesen 82 járművel. Olekszandr Kihtenko tábornok megtagadta, hogy engedelmeskedjen Cusko belügyminiszternek. Ezt maga Vaszil Cusko jelentette be, hangsúlyozva, hogy péntek óta már nem tudja irányítani a belügyi csapatokat. "A belügyi egységek és parancsnokuk saját logikájuk szerint és saját szakállukra cselekszenek, így neki kell felelnie mindazért, ami a belügyi csapatoknál történik" - mondta Cusko.


Szvjatoszlav Piszkun, az államfő által pénteken leváltott főügyész - aki addig mindenképpen hivatalban lévőnek tekinti magát, amíg leváltásának híre meg nem jelenik a hivatalos közlönyben - szombaton bejelentette, hogy kész "az erőszakos forgatókönyv megakadályozása érdekében letartóztatni Kihtenkót, a belügyi csapatok parancsnokát". Kijevi sajtóértekezletén felsorolta azokat a különleges egységeket és kommandós osztagokat, amelyeket Kihtenko Kijevbe vezényelt.


Kihtenko tábornok szombaton Kijevben újságíróknak nyilatkozva ugyanakkor cáfolta, hogy katonáit felhasználják a belpolitikai válság rendezésére. Szavai szerint a belügyi egységek jogszerűen, az elnöki rendeleteknek megfelelően, a törvények keretein belül cselekszenek, továbbá nincsenek és nem is lesznek tervben erőszakos megoldást szolgáló intézkedések, csakis a közrend védelme a cél. A tábornok állítása szerint Ukrajnában összesen kétezer belügyi katonát mozgósítottak, közülük 750 embert vezényeltek Kijevbe "a főváros napjának ünnepi rendezvényei miatt", hogy szavatolják a biztonságot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!