Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Kínos helyzetben a finn kormányfő

2004.08.14. 10:43
Matti Vanhanen finn miniszterelnök édesapja, a 75 éves, államtudományokkal foglalkozó Tatu Vanhanen professzor nemrégiben úgy nyilatkozott, az afrikai országok problémái a "fekete faj" alacsony intelligenciájával magyarázhatók. A fajhigiéniával foglalkozó professzor nézeteit számos náci lapban is vállalta. A kormányfő sajnálja a történteket és közölte, nem osztja apja véleményét.
A Helsingin Sanomatban nemrégiben megjelent interjúban Tatu Vanhanen professzor azt állította, hogy az afrikai országok problémái a "fekete faj" alacsony intelligenciájával magyarázhatók - adta hírül a Népszabadság stockholmi tudósítója. A professzor a lapban egy listát is közzétett, amely ez irányú kutatásainak eredményét tartalmazza.

Az alacsony IQ-jú országok vezetését európaikra bízná

A lista az ott felsorolt országok lakóinak átlagos intelligenciahányadát mutatja: Hongkong 107, Tajvan 104, Hollandia 102, Ausztria 102, Svédország 101, Finnország 97, India 85, Tanzánia 72, Nigéria 67, Sierra Leone 64, Etiópia 63, Egyenlítői Guinea 59.

A professzor tézise szerint a 90 alatti átlagos intelligenciahányadosú országok vannak veszélyben. Tatu Vanhanen szerint ezeknek az országoknak a gazdasági és politikai vezetését a lehető legnagyobb mértékben európaiakra, amerikaiakra és ázsiaiakra kell bízni. Van kivétel is, de ez csak a szabályt erősíti: Brazília. A professzor szerint a brazilok átlagos intelligenciahányadosa alacsony, miután a lakosság fele fekete, de a fehér bőrű 50 százalék mégis lehetővé teszi a technológiai fejlődést.

Az általános felháborodást tapasztalva Vanhanen professzor mintegy mentségként kifejtette, hogy az afrikai lakosság nem hibáztatható ezért a "természeti jelenségért", szerinte a gazdag, iparilag fejlett országoknak segítséget kéne nyújtania a szegény afrikai országoknak.

A miniszterelnök sajnálkozik

A Népszabadság tudósítájának értesülései szerint a felháborodás első napjaiban a miniszterelnök elhárította, hogy véleményt nyilvánítson az ügyben. Időközben azonban édesapjával kapcsolatban újabb kínos tények kerültek napvilágra. A professzor ugyanis közreműködött egy hírhedt náci szimpatizáns folyóiratban, melyet Ottmar von Verschuer, dr. Mengele mentora működtetett. Vanhanen professzor egyéb, a '30-as évek fajhigiéniai áltudományában szereplő nézeteit és javaslatait is megszellőzteti a finn és a svéd sajtó.

A helsinki bűnügyi rendőrség e hét szerdáján előzetes vizsgálat megindítását kezdeményezte Tatu Vanhanen ügyében annak kiderítésére, hogy a professzor népcsoport elleni izgatás bűnével vádolható-e. Vanhanen miniszterelnök ezt követően sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt, és biztosította a finn közvéleményt afelől, hogy ő nem osztja ezeket a nézeteket.