Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nem védi diplomáciai mentesség Soros alkalmazottját

2004.10.28. 15:09
A fehérorosz állambiztonság csütörtökön közölte, hogy a volt szovjet köztársaságban október 15-én őrizetbe vett amerikai internetszakértőt nem védi diplomáciai mentelmi jog, és nincs is diplomáciai szolgálatban. Ilya Maftert - aki a Soros György magyar származású amerikai milliárdos alapította Nyílt Társadalom Intézet alkalmazottja - azzal gyanúsítják, hogy megkárosította a Velcom mobiltelefon társaságot.
Maftert, aki dolgozott az ENSZ Fejlesztési Programjánál (UNDP) is, a fehérorosz állambiztonság (KGB) azért vette őrizetbe, mert állítólag megkárosította a Velcom fehérorosz mobiltelefon társaságot, zsebre vágva a rá bízott pénzösszegek egy részét.

Nincs rajta a protokollosztály listáján

Mark Malloch Brown, az UNDP ügyvezetője szerdán közölte: hivatalos átiratot küldött Fehéroroszország ENSZ-nagykövetének, követelve, hogy a diplomáciai mentességet és előjogokat élvező Maftert bocsássák szabadon, hacsak nem emelnek vádat vele szemben.

Alekszandr Bazanov, a fehérorosz KGB tájékoztatási osztályának vezetője Brown kijelentésére reagálva nyomatékosította: Mafternek nem jár diplomáciai mentelmi jog, mert nem szerepel a fehérorosz külügyminisztérium protokollosztályának listáján, és nem rendelkezik diplomatavízummal. Azzal gyanúsítják, hogy anyagi kárt okozott Fehéroroszországnak, és engedély nélkül vállalkozói tevékenységet folytatott: törvényellenesen egy kommunikációs berendezést üzemeltetett, és fél év alatt mintegy 100 ezer dollár törvénytelen jövedelemre tett szert.

A fehérorosz illetékes szerint a minszki amerikai konzulátus alkalmazottai minden akadály nélkül látogathatják az amerikai férfit, aki nem panaszkodott fogva tartási körülményeire, és ilyen jellegű panasz a minszki amerikai nagykövetség részéről sem érkezett.