Valér
-2 °C
0 °C

A focivébére készültek a németországi merénylők?

2006.09.02. 11:39
Már a júniusi labdarúgó vb idejére tervezték a Németországban július végén meghiúsított vasúti merényletkísérleteket, a kitervelők azonban végül visszariadtak a várható kockázatoktól - írta szombati számában a Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Az újság a német biztonsági szervekre hivatkozott, amelyek a dortmundi és koblenzi merényletkísérletek nyomán őrizetbe vett személyek kihallgatását végzik. A merényletkísérletek kapcsán négy személyt vettek őrizetbe, kettőt Németországban, s kettőt Libanonban, közülük három libanoni, egy pedig szíriai állampolgár. A két közvetlen gyanúsított közül az egyiket Berlinben, a másikat Bejrútban tartják őrizetben.

Az eddigi kihallgatások alapján a hatóságok azt a következtetést vonták le, hogy a tettesek esetében a terroristák új generációjáról van szó. Az Egyesült Államokban 2001 szeptember 11-én végrehajtott merényletek elkövetőitől eltérően ezeket a terroristákat nem iszlám táborokban képezték ki, s nem onnan vetették be, illetve irányították őket.

Libanon nem adja ki a gyanúsítottat

Német források értesülése szerint a libanoni hatóságok nem adják ki Németországnak a merényletkísérletek egyik, Bejrútban fogva tartott gyanúsítottját. A hatóságok arra hivatkoznak, hogy Dzsihad Hamad esetében libanoni állampolgárról van szó, ezért saját hazájában kell tettéért felelnie.

A libanoni szervek kérték Németországtól a Kielben őrizetbe vett másik közvetlen gyanúsított, ugyancsak libanoni állampolgár Juszuf Mohamed el-Hadzsdib kiadását is. A libanoni törvények alapján - értesülések szerint - maximálisan huszonöt év börtönbüntetés várna rájuk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!