Fogadjon örökbe iráni gyermekeket

2004.01.01. 15:26
Egy éven keresztül havi háromezer forintért jelképesen örökbe lehet fogadni egy olyan gyermeket, aki az iráni földrengés után elveszítette hozzátartozóit. A "nevelőszülők" megtudhatják a gyermek nevét és fényképet kapnak róla. A havi háromezer forint akár az egy gyermekre jutó állami támogatás többszöröse is lehet.
Iránban gyermekek százai váltak árvává órák leforgása alatt a december végi földrengést követően, amelyben több tízezren vesztették életüket. A gyermekek többsége a Bám városának környezetében levő bentlakásos iskolák egyikében tanult, és a földrengés idején nem tartózkodott a városban. Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke - a Bám városában dolgozó magyar egészségügyi csapat tagjaként - a helyszínen tárgyalt az egyik bentlakásos intézmény igazgatójával, közösen keresve az otthonukat és szüleiket elvesztő gyermekek megsegítésének lehetőségeit - áll a Baptista Szeretetszolgálat közleményében, amelyben "személyek, vállalatok, közösségek jelentkezését" kéri a gyermekek jelképes örökbefogadására.

Kambodzsa volt az első

"Az örökbefogadó fényképet kap a gyermekről és megtudja a nevét, sőt, olyan is előfordult, hogy saját költségén, személyesen látogatta meg támogatottját" - mondja az Indexnek Szilágyi Attila, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat sajtóreferense. Az egy éven át folyósított havi háromezer forint - más országokban szerzett tapasztalatok alapján - nagy segítséget jelent.

Kambodzsában például, ahol évekkel ezelőtt útjára indult az akció, a bakoui árvaház mind a száznyolcvannyolc gyermekének van magyarországi támogatója. "A gyerekekre az állam négy dollárt tud költeni havonta, így el lehet képzelni, hogy mit jelent az örökbefogadók háromezer forintja - azaz tizenhárom-tizennégy dollárja havonta" - mondja a sajtóreferens, aki szerint Iránban hasonló arányokra lehet számítani.

Személyesen viszik

Más országok árvaházai esetében magánszemélyek, intézmények, szerkesztőségek éppúgy jelentkeztek , mint iskolai osztályok, akik tiszteletbeli osztálytársukká fogadják a tőlük több ezer kilométerre élő árvát.

A támogatás nem egy "nagy kalapba" kerül, hanem a szeretetszolgálat munkatársai személyesen viszik el azt az adott országba. A pénzből vásárolt élelmiszert, gyógyszert, ruházatot lehetőleg a környéken szerzik be, hogy a lehető legkisebb legyen a szállítási költség.  • Hírek
  • Hírek