Klaudia
-3 °C
3 °C

Titkos amerikai fogolytáborok

2004.06.18. 09:14
Egy emberi jogi csoport szerint tizenhárom titkos amerikai fogolytábor működik a világban, ahol a terrorizmussal vádolt gyanúsítottakat külső ellenőrzés, törvényi felügyelet nélkül tartják őrizetben.
Titkos fegyintézetek hálózatát tartja fenn az Egyesült Államok a világ különféle részein terrortevékenységgel gyanúsított foglyainak őrzésére, állította egy emberi jogi csoport jelentésében.

Tizenhárom fogolytábor teljes titokban működik, elszigetelve a külvilágtól, s nincs alávetve semmiféle külső ellenőrzésnek, semmiféle törvénynek, mondta a jelentést ismertetve csütörtökön Washingtonban Deborah Pearlstein, a Human Rights First egyik vezetője. Ezek létét az amerikai hatóságok nem ismerik el, de sokféle forrás tanúsította létezésüket. Hét Afganisztánban van, kettő Pakisztánban, egy Diego García szigetén az Indiai-óceánban, egy Jordániában, kettő pedig amerikai hadihajókon.

Pearlstein szerint a titkosság nemcsak valószínűvé, hanem szinte bizonyossá teszi, hogy visszaélések történnek ezekben a fogolytáborokban.

A Pentagon csütörtökön ismerte be, hogy Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter utasítására hónapokon át teljes titokban tartottak fogva egy iraki gyanúsítottat. Nem vették nyilvántartásba az illetőt, és - a genfi egyezménnyel ellentétesen - nem jelentették be fogva tartását a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának sem, nehogy a nemzetközi humanitárius szervezet ellenőrizhesse, hogyan bánnak a fogollyal.