Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Földrengés Afganisztánban és Pakisztánban

2002.01.03. 09:47
Közepes erejű földrengés rázta meg Pakisztán északi részét és a szomszédos Afganisztán egy kisebb területét csütörtök délelőtt - jelentette a BBC. Az okozott kárról és az áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.
Több afgán nagyvárost - többek között Kabult - illetve a pakisztáni fővárost, Iszlamábádot is földrengés rázta meg csütörtök délelőtt. Az átlagosan mintegy fél percig tartó rengések erejét az észak pakisztáni Pesavar és az afganisztáni Mazari- Sarif városa mellett, még az indiai fővárosban, Új-Delhiben is lehetett érezni.

A pakisztáni fővárosban a lakóházak alapjai megremegtek, az otthonokban a csillárok kilengtek. Az afgán határ közelében fekvő Pesavarban az első rengés után az utórezgések következtében tíz percig mozgott a föld.

Az Iszlámábádtól több mint 500 kilométerre fekvő Kabulban a lakosok heves lökésekről számoltak be. A földrengés alapjaiban rázta meg a kabuli repülőtér épületét, ahonnan az emberek félelmükben az utcára rohantak.

A pakisztáni meteorológiai szolgálat illetékese elmondta: a Richter skála szerinti 5,8 -as erősségű földmozgás epicentruma Pesavartól 300 kilométerre, az afganisztáni-pakisztáni határon átnyúló Hindukus-hegységben volt. A földrengések egyébként gyakoriak a térségben.

Az MTI jelentése szerint legalább 5-ös erősségű földrengés rázta meg Tádzsikisztán fővárosát is. Dusanbéban a lakóházakban megmozdultak a bútorok, a lakosok ijedtükben az utcára futottak. A térségből jelentős anyagi károkról és áldozatokról egyelőre nem érkeztek jelentések.