Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hat halottja van a kolumbiai földrengésnek

2008.05.25. 08:06
Hatan haltak meg, több mint tízen pedig megsérültek Kolumbiában földrengés következtében.

A nyílt végű Richter-skála szerint 5,5-es erejű földrengés rázta meg a dél-amerikai ország középső részét szombaton. Helyi idő szerint 14 óra 20 perckor mozdult meg a föld a fővárost, Bogotát is magában foglaló térségben. A 40 másodperces rengés epicentruma Bogotától 54 kilométerre kelet-délkeleti irányban, az El Calvario nevet viselő településnél volt, fészke pedig 3,5 kilométerre a föld felszíne alatt - közölte az amerikai Földtani Megfigyelő Intézet (GS).

A földrengés következtében elektromos vezetékek szakadtak le és más, kisebb anyagi károk is keletkeztek. Rövid időre megszakadt a telefon-szolgáltatás, a segélyhívók sem működtek. A hétmillió lakost számláló Bogotában pánikba esett a lakosság, és a sűrű eső ellenére is emberek ezrei tódultak az utcákra, amikor megmozdultak az épületek és a berendezési tárgyak. Carlos Holguín bel- és igazságügyi miniszter elmondta, hogy az áldozatok - köztük egy háromtagú család, szülők és kisbabájuk - a Bogatát és Villavicento várost összekötő autóúton szenvedtek végzetes sérülést. Autójukat földcsuszamlás temette el, az út járhatatlanná vált.

Kolumbia kávétermelő vidékét 1999-ben 6,2-es erejű földrengés sújtotta. Akkor 1230 ember vesztette életét, több mint 250 ezren pedig földönfutóvá váltak.