Több mint négyszázan haltak meg a közép-amerikai földrengésben

2001.01.15. 11:16
Több mint négyszáz áldozata van a szombati közép-amerikai földrengésnek, és az utórezgések továbbra is megnehezítik a mentései munkálatokat, és pánikot is keltenek. Salvadorban tovább keresik a túlélőket. A térségbe utazott a magyar miskolci különleges mentőszolgálat is.
A szombati közép-amerikai földrengés miatt 403-an meghaltak, 779-en megsebesültek és több százat eltűntnek nyilvánítottak a hatóságok. A legjobban érintett ország, Salvador, elnöke sajtótájékoztatóján elmondta: az áldozatok száma tovább emelkedhet, az anyagi kárt pedig egyelőre képtelenség felmérni. Francisco Flores Kolumbia kormányától kért háromezer koporsót, az elnök nemzetközi segélyre vár. Az országban rendkívüli állapotot hirdetettek ki már szombaton - tájékoztatott a Reuters.

Az utórezgések késletetik a mentést

Az anyagi kárt egyelőre képtelenség felmérni
A szombati 7,6-7,9 fokozatú (Richter-skála szerint) földrengés 660 utórezgése - a legnagyobb 5,4-es volt - pánikot keltett, és késleltette a mentési munkálatokat. Salvador fővárosában, San Salvador egyik negyedében közel ötszáz otthont temetett maga alá a dombokról lecsuszamló föld. Az önkéntesek segítségével végzett mentési munkálatok folyamán 127 holttestet sikerült megtalálni, de 30 óra után élve sikerült kimenteni egy huszonkét éves férfit.

A hatóságok 1336 lakost telepítettek ki a veszélyeztetett zónákból. Az áram és telefonszolgáltatást nem sikerült az ország egészében helyreállítani, a főváros szombaton bezárt nemzetközi repülőtere azonban már vasárnap késő délután újraindult. Az ország egyes kórházai már megteltek, az orvosok kénytelenek más kórházakba irányítani a hozzájuk érkező sérülteket.

A földrengést Mexikóban is érezték

Salvadorban a legutolsó földrengés 1986-ban volt, akkor több mint ezren haltak meg. A jelenlegi földmozgást Guatemalában, Hondurasban, Costa Ricában és Nicaraguában is kárt okozott, állítások szerint Mexikóban is érezték a rezgéseket.

Magyarországról a miskolci mentőcsoport utazott a térségbe

Az első külföldi segélycsoport Mexikóból érkezett, Taiwan 30 fős mentőcsapatot küldött a térségbe, Spanyolország 75 tűzoltót és 24 keresőkutyát utaztatott az országba, Svájc ételt, ivóvizet és orvosságot adott. Amerikából is érkezett segítség: takarókat, ivóvizet és orvosságokat osztottak szét a rászorulók között. II. János Pál pápa segítségadásra szólította fel a világ országait.

Az MTI jelentése szerint az Európai Unió kétmillió euró gyorssegélyt folyósít a salvadori földrengés károsultjainak, s a későbbiekben felmerülő igényektől függően további támogatást is nyújt - jelentették be hétfőn Brüsszelben. Az összeget az ivóvíz és a higiéniai feltételek biztosítására, ideiglenes szálláshelyek létesítésére, gyógyszer- és élelmiszer-szállítmányok helyszínre juttatására használják fel.

Magyarországról a miskolci mentők különleges alakulata, a világhírű Mancs kutyával utaztak hétfőn a földrengés sújtott vidékre. Az öttagú csoport utazásának és a mentés költségeit a speciális mentőcsoportot működtető miskolci közalapítvány fedezi.  • Tippek
  • Hírek