Bernadett
0 °C
4 °C

A salvadori elnök szerint 'ettől lesznek edzettek'

2001.01.16. 11:16
A világ minden tájáról érkezik segítség Salvadorba, miközben a szombati közép-amerikai földrengés áldozatainak száma elérte a hatszázat. Salvador elnökének vélekedése szerint azonban a kis ország lakói - ahol az elmúlt két évtizedben már több hasonló csapás tizedelte meg a népességet - ,,ettől lesznek edzettek".
Utórengések sora újabb földcsuszamlásokat okozott, és épületeket ropogtatott, megnehezítve ezzel a mentőalakulatok munkáját San Salvadorban - írta a Reuters. Emlékezetes, hogy szombaton a Richter-skála szerinti 7,6-os erősségű földrengés pusztított Közép-Amerikában. A salvadori közlemény szerint már 594 -re tehető a halálos áldozatok száma. Guatemalában hat halálos áldozattal járt a katasztrófa. Több mint 10 ezer salvadori töltötte az éjszakát az ideiglenesen felállított menekültközpontban.

,,Ettől leszünk edzettek"
Nemcsak Latin-Amerikából, hanem a világ minden tájáról érkezik segítség: az Egyesült Államokból mentőhelikopterek, Spanyolországból nyomkereső kutyák, Franciaországból és Törökországból orvosok és ápolók segítik a helybeliek munkáját. A miskolci mentők különleges egysége is Salvadorba utazott. A salvadori kormány ivóvizet, gyógyszereket, sátrakat és takarókat juttat el a földönfutóvá váltak ezreihez.

,,Ettől leszünk edzettek"

A Reuters értesülései szerint Francisco Flores elnök egy tegnap éjszakai sajtótájékoztatón közölte, hogy minden salvadori generáció szembe kell, hogy nézzen valamilyen komoly problémával vagy nemzeti tragédiával. ,,Ettől leszünk edzettek" - mondta az elnök. Az 1980-1992 tartó polgárháborúban 75 ezer ember vesztette életét, miközben 1986-ban földrengés is pusztított az országban. A salvadori lakosok számára most az a legnagyobb feladat, hogy eltemessék hozzátartozóikat. Ha már megtalálták őket.