László
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

A Duna Európa egyik legkoszosabb folyama

2001.04.20. 17:57
Rémes állapotban vannak Európa folyói, de sok EU-csatlakozásra váró országnak nincs oka panaszra. Egy új WWF-jelentés szerint a folyók számára természetes medrüket és árteret kell biztosítani az ökológiai egyensúlyhoz, "szabályozás" helyett.
Bár az ipari forradalom és a huszadik század legbrutálisabb folyamszennyezésein túl vagyunk, a legtöbb európai folyó rémes állapotban van - állapítja meg egy most megjelent WWF-jelentés. A 16 vizsgált európai ország 69 folyójából 50 van "rossz állapotban", főként csatornázás, gátépítés, mezőgazdasági fertőtlenítőhasználat vagy ipari szennyezés miatt.

Hogy mi a "rossz" és a "jó" állapot, azt pontosan meghatározza egy nemrég elfogadott európai uniós direktíva. Ez nem csak a víz minőségét, hanem az egész folyó ökológiai állapotát megszabja, ideértve a folyamszabályzást is.

Nem kell szégyenkeznünk

A jelentés szerint sok csatlakozásra váró országban érdekes módon jobb állapotban vannak a vizek, mint az unióban; például Magyarország is könnyebben teljesítheti a direktívában foglaltakat, mint nyugati szomszédai.

A hazánkat is érintő folyók közül név szerint a Rábát dícséri a jelentés, de a Duna már osztrák szakaszán a kontinens egyik legkoszosabb folyama. Rémes állapotban van még a Szajna Franciaországban, az Ebro és a Segura Spanyolországban, illetve a Maas és a Scheldt Belgiumban. Megfelel viszont a kívánalmaknak a walesi Wye és az Usk, a finn Teno, az osztrák Morva, a skót Coe, az angol Derwent és a belga Semois.

Gátak helyett szabadon hömpölygő folyó

A szennyezett folyókat komoly rendezési munkálatoknak kell alávetni, hogy teljesítsék a direktívában elvártakat az EU által megszabott 2015-ös határidőre. A legérdekesebb javaslat talán az, hogy a folyók számára "biztosítani kell saját, természetes medrüket és a hozzátartozó árterületet. Ez csökkentené az árvíz okozta károkat is." A WWF elismeri, hogy a folyók rendbeszedése sokba fog kerülni, de az egészségre gyakorolt hatás miatt hosszú távon mindenképp megéri.