Jenő
-3 °C
6 °C

A Duna Európa egyik legkoszosabb folyama

2001.04.20. 17:57
Rémes állapotban vannak Európa folyói, de sok EU-csatlakozásra váró országnak nincs oka panaszra. Egy új WWF-jelentés szerint a folyók számára természetes medrüket és árteret kell biztosítani az ökológiai egyensúlyhoz, "szabályozás" helyett.
Bár az ipari forradalom és a huszadik század legbrutálisabb folyamszennyezésein túl vagyunk, a legtöbb európai folyó rémes állapotban van - állapítja meg egy most megjelent WWF-jelentés. A 16 vizsgált európai ország 69 folyójából 50 van "rossz állapotban", főként csatornázás, gátépítés, mezőgazdasági fertőtlenítőhasználat vagy ipari szennyezés miatt.

Hogy mi a "rossz" és a "jó" állapot, azt pontosan meghatározza egy nemrég elfogadott európai uniós direktíva. Ez nem csak a víz minőségét, hanem az egész folyó ökológiai állapotát megszabja, ideértve a folyamszabályzást is.

Nem kell szégyenkeznünk

A jelentés szerint sok csatlakozásra váró országban érdekes módon jobb állapotban vannak a vizek, mint az unióban; például Magyarország is könnyebben teljesítheti a direktívában foglaltakat, mint nyugati szomszédai.

A hazánkat is érintő folyók közül név szerint a Rábát dícséri a jelentés, de a Duna már osztrák szakaszán a kontinens egyik legkoszosabb folyama. Rémes állapotban van még a Szajna Franciaországban, az Ebro és a Segura Spanyolországban, illetve a Maas és a Scheldt Belgiumban. Megfelel viszont a kívánalmaknak a walesi Wye és az Usk, a finn Teno, az osztrák Morva, a skót Coe, az angol Derwent és a belga Semois.

Gátak helyett szabadon hömpölygő folyó

A szennyezett folyókat komoly rendezési munkálatoknak kell alávetni, hogy teljesítsék a direktívában elvártakat az EU által megszabott 2015-ös határidőre. A legérdekesebb javaslat talán az, hogy a folyók számára "biztosítani kell saját, természetes medrüket és a hozzátartozó árterületet. Ez csökkentené az árvíz okozta károkat is." A WWF elismeri, hogy a folyók rendbeszedése sokba fog kerülni, de az egészségre gyakorolt hatás miatt hosszú távon mindenképp megéri.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?