Emőke
-4 °C
9 °C

Földre kényszerítheti a helikoptereket a vihar

2003.03.22. 02:40
Szokatlan hőség és hatalmas homokviharok nehezíthetik a Bagdad felé tartó amerikai hadsereg haladását. A szerdán Moszkvában hóesést hozó viharrendszer hétfőn érheti el Irakot, a nyolcvan kilométeres szelek okozta homokviharok földre kényszeríthetik a helikoptereket.
Meteorológiai jelentések szerint erőteljes viharrendszer érheti el hétfő éjszaka Irak térségét - írja a New York Times. A frontrendszer akár 80 kilométeres szélsebességet és vakító, fullasztó homokviharokat okozhat a dél-Iraki sivatagban.

Az orrukig sem látnak el

A Moszkvában csütörtökön hatalmas havazást okozó viharrendszer kétszer erősebb viharokat okozhat, mint a helikopterek felszálását megakadályozó szerdai homokviharok - írja a napilap. Akkor 30-50 kilométeres szelek fújtak. A most előrejelzett homokviharok drasztikusan, harminc méterre csökkenthetik a látótávolságot.

Hőhullám Bagdadnál

Tovább nehezítheti a szövetséges alakulatok előretörését, hogy a homokviharokat megelőzően az előrejelzések szerint szokatlanul megemelkedik majd a hőmérséklet. A New York Times meteorológusai szerint 35-40 fokos hőmérséklet sem kizárt.

Földre kényszerülhetnek a helikopterek

Bár a homokvihar nem befolyásolja a műhold-vezérelt fegyverek találati pontosságát és a hőérzékelős célzóeszközökkel a szárazföldi csapatok is folytathatják a harcot, a homokvihar több kellemetlenséget is okozhat. A fullasztó por elviselhetetlen körülményeket teremt a katonák számára, a homok tönkreteheti a támogatást nyújtó helikoptereket.

Az amerikai hadsereg a hadműveletek előkészületei és kezdeti szakasza során több helikoptert vesztett a rossz időjárási körülmények miatt, az egyik szerencsétlenül járt CH-46-os fedélzetén tizenkét katona vesztette életét.