Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nem engedik Athénba a fehérorosz sportminisztert

2004.08.06. 17:44
Görögország nem fogja beengedni az athéni olimpiai játékokra a fehérorosz sportminisztert, mivel az Európai Tanács szerint korábban jogsértésekben vett részt. Szivakov "otromba politikai játszmának" nevezte a görög lépést és közölte, hogy a tilalom ellenére részt vesz az olimpián.
Az EU álláspontja szerint "egyáltalán nem lenne helyénvaló", ha Jurij Szivakov fehérorosz sport- és idegenforgalmi miniszter jelen lenne az athéni olimpián, ezért a politikust meg kell akadályozni ebben, áll az unió soros elnöksége által pénteken kiadott nyilatkozatban.

A holland elnökség szerint az EU aggodalommal értesült arról, hogy Szivakov vezetné az olimpiára érkező fehérorosz küldöttséget. A miniszter ugyanis egyike azoknak a kulcsszereplőknek, akiket az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése a Fehéroroszországban eltűnt személyekről szóló jelentésében jogsértőként megnevezett.

Korábban belügyminiszter volt

Az ET egy korábbi jelentése Szivakovval együtt három olyan fehérorosz politikust nevezett meg, akiknek "állítólag közük volt" az Alekszandr Lukasenko elnök politikáját bíráló személyek eltűnéséhez.

A sportminiszter, aki korábban a belügyi tárcát irányította a tervek szerint a fehérorosz olimpiai csapattal együtt utazott volna Athénba; a görög kormány azonban már bejelentette, hogy a politikust nem fogják beengedni az országba.

Nem a vízumot tagadják meg

Uniós illetékesek közölték, hogy Szivakov görögországi beutazását nem vízumkiadási tilalommal kívánják megakadályozni, mert ez hosszadalmas adminisztratív eljárást igényelne. Technikailag a görög hatóságokon múlik, hogyan érvényesítik az általuk bejelentett tilalmat.

Az EU-tagállamok 2002 novemberében már tervbe vették, hogy megtagadják a beutazási vízumok kiadását Lukasenko elnöknek és kormánya tagjainak. Az intézkedés az elnökön kívül a minszki kormány valamennyi miniszterét és miniszterhelyettesét, valamint a legfontosabb állami szervek, köztük a legfelső bíróság, az alkotmánybíróság és az állami televízió vezetőit is érintette volna. A tizenötök végül Portugália ellenállása miatt nem tudtak megállapodásra jutni a vízumtilalomról. A kérdés most ismét az EU illetékes bizottsága elé kerülhet.

Mindenképp elutazik
Részt vesz az athéni olimpia rendezvényein Jurij Szivakov fehérorosz sportminiszter annak ellenére, hogy Görögország pénteken bejelentette, nem engedélyezi, hogy a politikus az ország területére lépjen. Szivakov "otromba politikai játszmának" nevezte a görög lépést és közölte, hogy a tilalom ellenére részt vesz az olimpián, igaz, nem a fehérorosz olimpiai csapat vezetőjeként, hanem annak tagjaként. "Ebben az esetben a vízumnak nincs semmi szerepe. Csak akkreditáció szükséges, az pedig van" - magyarázta szóvivője.