Ervin
14 °C
22 °C

Bukarestnek nem kellettek a magyar fegyverek

2004.02.29. 22:33
Se a CIA, se a magyar titkosszolgálat nem támogatta az 1989-es romániai forradalmat - derült ki a Magyar Televízió A szólás szabadsága című vasárnap esti műsorából. Az ARTE televízió szerdán bemutatott dokumentumfilmje szerint Romániában külföldi titkosszolgálatok mesterkedése nyomán bukott meg Ceausescu.
Nem igaz, hogy a CIA segítette volna a romániai forradalom kitörését, nyilatkozta Milton Bearden, a CIA egykori kelet-európai igazgatója az MTV A szólás szabadsága című műsorában. Bearden szerint a rendezőnő meg volt győződve elmélete igazságáról, miszerint magyar, osztrák, német területen amerikaiak irányították azoknak az embereknek a kiképzését, akiknek vezetésével végül megdőlt a Ceausescu-diktatúra. Nem is lett volna logikus, vélte az egykori CIA-igazgató, mert 1989-ben olyan események történtek Kelet-Európában, amelyekre csak az itt élő népeknek lehetett befolyása.

Adós maradt

Az Arte televíziós csatorna szerdán mutatta be Suzanne Brandstatter dokumentumfilmjét, amely "egy forradalom stratégiájának" körüljárása címén azt bizonygatta, hogy 1989. decemberében Romániában nem forradalom volt, hanem külföldi titkosszolgálatok akciója zajlott.

A rendezőnőtől a teljes szöveget megkapó Népszabadság szerint a riportfilm nagy szenzációval nem szolgált. Az, hogy számos ország titkosszolgálata dolgozott Ceausescu megbuktatásán közismert tény, s noha a riportfilm megpróbálta kiugratni a magyar szervek különös érintettségét a román diktátor megdöntésében, a bizonyítékokkal adós maradt. Az például, hogy Victor Stanculescu későbbi védelmi miniszter honfitársai előtt nem beszélt magyarul, noha jól tudott, semmiképpen nem bizonyítja, hogy Budapest ügynöke lett volna - írja a Népszabadság.

A románokat dicsérik

Katonai-hírszerző szempontból 1989-ben kezdtünk Romániára figyelni, miután menekülni kezdtek onnan az emberek, mondta a vasárnap esti televíziós műsorban Kárpáti Ferenc, akkori honvédelmi miniszter, aki szerint a riportfilmben nyilatkozó Németh Miklós volt miniszterelnöknek semmilyen plusz információja nem lehetett. Kárpáti elmondta még: Magyarország, miután a románok elsöpörték a diktatúrát, valóban ajánlott fel fegyvereket, de a románok nem éltek a lehetőséggel.

A magyar területen folyó gerillakiképzésről szóló értesülést Kárpáti és Borsits László egykori vezérkari főnök is cáfolta. Véleményük szerint az 1989 decemberében történtek kizárólag a román nép elszántságát dicsérik.

15%
3899 Ft
3315 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft