Valér
-1 °C
0 °C

Forsyth: Chirac merénylője komplett idióta

2002.07.15. 13:24
"A Jacques Chirac francia elnök elleni merénylet elkövetője komplett idióta, és semmiképp nem hasonlítható a Sakálhoz", nyilatkozta Frederick Forsyth, a világhírű A Sakál napja című könyv szerzője.
"Komplett idiótának" nevezte a Chirac ellen végrehajtott merénylet elkövetőjét Frederick Forsyth, A Sakál napja című könyv írója, a konzervatív The Daily Telegraph hétfői számában megjelent interjúban. Forsyth, aki korábban a BBC riportere volt, hozzátette: "A francia merénylő tulajdonképpen helyesen döntött akkor, amikor időpontnak ünnepnapot választott, a karabély használata nyilvános helyen viszont a lehető legrosszabb megoldás volt, mert az ilyen fegyver másodpercek alatt észrevehető. Egy profi ilyen esetben, tömegben, mindenképp egy kisebb kézifegyvert választott volna". Forsyth a merényletkísérletet amatőrnek nevezte.

A Sakál napja

Az 1971-ben hat hét alatt született bestsellerből Fred Zinnemann hasonló címmel és hasonló sikerrel készített filmet. A Sakál napja az akkori korszak leghíresebb krimijévé vált. A regényben Frederick Forsyth egy rendkívüli gondossággal előkészített merényletről írt, amelyet az Algériának felkínált függetlenség ellen tiltakozó szélsőjobboldali titkos szervezet, az OAS tervelt ki 1963-ban Charles de Gaulle akkori francia elnök ellen. Egy nagy-britanniai születésű merénylőt béreltek fel az elnök meggyilkolására, aki fegyverét egy mankóba rejtette. Bár így átjutott a biztonsági kordonon, de egy detektív lelőtte, még mielőtt egy lakásból a második lövést leadhatta volna az államfőre.

Nem Forsyth adta az ötletet

"Egyáltalán nem hiszem, hogy a mostani kísérlethez az én könyvem adta volna az ötletet. A fiatalember nem különleges fegyvert használt, s nem egy magas épületet választott a merénylet elkövetésének helyszínéül. Arról nem is beszélve, hogy az én könyvem főszereplője egy rendkívüli módon kiképzett terrorista volt, a vasárnapi merénylő pedig amatőr" - nyilatkozott Frederick Forsyth, szinte sérelmezve a hasonlítgatásokat.

Merényletek

A világhírű író arra is emlékeztetett, hogy könyvének megírása óta csaknem harminc állam- és kormányfő ellen hajtottak végre merényletet. Példaként hozta fel Indira Gandhi indiai kormányfőt, fiát, Radzsiv Gandhit és Jichak Rabin izraeli kormányfőt. "Egyszer sem fordult elő, hogy egy fegyvert ilyen amatőr módon használtak volna, mint most" - tette hozzá Forsyth.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!