Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Bevándorlók gyújtják fel a bevándorlók autóit

2005.11.05. 17:10
Német Dániel, a Magyar Narancs fotóriportere exkluzív képsorozatot készített az Index számára a Párizs környéki zavargásokról. Németh Dániel egy rövid e-mailben írta le, mit tapasztalt a helyszínen.

„A képek Párizs Saint Denis nevű elővárosában készültek szombat délután, közel a Blanc Mesnil megállóhoz. A rendőröknek és tűzoltóknak megtiltották, hogy szóba álljanak az újságírókkal, így tőlük a helyszínen nem sok segítséget kapunk.


fotók: Németh Dániel

Látszólag normális szombat délután van, az utcákon kevés embert látni, ők is főleg a bevásárlást intézik.

Mindennap máshol van a felfordulás, úgyhogy nem mindig könnyű megtalálni az események közepét. A hétvégén egyébként a rendőrök tényleg nem avatkoztak közbe. Az utcán gyújtogatók között főleg fiatalokat lehetett látni.

Ezen a környéken, ahol most vagyunk, rendőrrel egyáltalán nem találkoztunk egész délelőtt.

Amikor előveszzük a fényképezőgépet, szinte azonnal ott terem pár srác. Körbeállnak minket és kérdezősködni kezdenek - kicsit sem barátságos formában. Tudni kell, hogy a helyiek a médiát tartják felelősnek a kialakult helyzetért.

Amikor arról érdeklődnek, honnan jöttünk, inkább cseheknek mondjuk magunkat. Most nem túl népszerű itt azt mondani, hogy Magyarországról érkeztünk, ahonnan Nicolas Sarkozy belügyminiszter is származik. Inkább továbbállunk.

Amikor a kiégett autók roncsait fényképezzük, egy robogós srác kicsit ránk húzza a kormányt és megáll figyelni. Kicsit parás a hangulat.

A felgyújtott kocsik jelentős része egyébként szintén az itteni bevándorlóké, úgyhogy ez további feszültségekhez vezet a közösségen belül is. „