Gyöngyi
4 °C
14 °C

Manipulálták az iráni rakétakilövés fotóját

2008.07.10. 21:37
Csak három rakétát lőttek ki Iránban, az egyik kilövőállás nem működött. A világsajtót bejárt képen mégis négy rakéta látszódik. Az AFP szerint manipulálták a képet.

Csütörtökön újabb rakétakísérleteket hajtott végre Irán a Perzsa-öböl térségében, a kilövésről készült fotók az összes nagy amerikai és európai napilap címlapjára kikerültek. Az AFP hírügynökség egyik szakértőjének azonban gyanúsak lettek a képek. Kiderült, az egyik fotót meghamisították.

Az eredeti fotó

A hivatalosan kiadott fényképen négy rakétát látni, amint éppen elhagyja a kilövőállást. De az egyik rakétát valószínűleg csak később tették a fotóra, mégpedig a másik két rakétából összebarkácsolva. Az egyiktől a füstöt (jól látni, hogy ugyanazok a kontúrok), a másiktól magát a rakétát "lopták el".

Itt már négy rakéta van

Nagyon sok szakértő szerint manipulált a kép – írja az AFP. Párizs egyik legnagyobb fotólaboratóriumának egyik munkatársa szerint ez például abból is látszik, hogy a rakéták nem voltak egyenlő távolságra a kamerától, mégis ugyanolyan nagynak tűnnek.

A New York Times híreket kommentáló blogja, a Lede szerint az AFP az első képet az Iráni Forradalmi Gárda (Iranian Revolutionary Guards) híroldaláról, a Sepah Newstól vette. Ugyanebből a forrásból érkezett később – mindenféle kommentár nélkül – a második fotó is, csak most három rakétával. Az AFP mindenesetre visszavonta a négy rakétás képet ma arra hivatkozva, hogy valószínűleg meghamisították.

Mark Fitzpatrick stratégiai szakértő szerint az irániak azért módosítottak a képen, mert az egyik kilövőállás nem működött. Mivel az egész akciónak üzenetértéke volt, az ország felnagyította a kilövés jelentőségét.15%
3999 Ft
3400 Ft
15%
4995 Ft
4246 Ft