Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Visszavonul Jörg Haider?

2002.02.16. 12:13
Jörg Haidernek, a koalíciós Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezéralakjának pénteken este bejelentett állítólagos visszavonulása az országos politikából megosztott reagálásokat váltott ki, mivel csak kevesen vélik úgy, hogy a lemondás tényleges.
Haider, aki a mai FPÖ-t valójában létrehozta, pénteken este sértődötten közölte, hogy visszavonul minden országos tisztségéből. A párt éléről már 2000. májusában távozott az FPÖ kormányba történt bevonása miatti külföldi nyomás hatására.

Amerikai aggodalmak
Az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője szerint az Egyesült Államok meg kívánja vizsgálni, hogy Jörg Haider kétnapos iraki útja nem sérti-e az Irak ellen meghirdetett ENSZ-szankciókat, melyek az áruszállításokra vonatkoznak. Az amerikai külügyminisztérium már kedden leszögezte, hogy Washington aggódik Haider útja miatt, és a szándékolt céllal ellentétes hatásúnak tartja azt, mert az ilyen látogatások Bagdadot eddigi politikájának folytatására bátorítják. Haidert Irakban Szaddám Huszein elnök is fogadta.
Az iraki látogatás nem volt okos döntés

A mostani lépés előzménye, hogy egyfelől karintiai tartományi elöljáróként is állandóan beleszólt a kormány dolgába, másfelől folyamatosan viharokat kavaró megnyilvánulásokkal, s legutóbb a hét elején egy iraki utazással "szórakoztatta" Ausztriát. Az FPÖ miniszterei folyamatosan biztosították odaadásukról a "klagenfurti dívát" - ahogyan a sajtó nevezi Haidert -, de érzékeltették, hogy felelősséggel dolgoznak a kormányban, s nem tehetnek eleget a populista Haider politikai követeléseinek.

Jörg Haider
Peter Westenthaler FPÖ-frakcióvezető, Haider legodaadóbb híve pénteken felvetette, hogy dönteni kellene: ellenzéki, vagy kormányzati politikát folytat-e a párt. Végül az iraki út után elhagyta Haidert hűséges támogatója, a Die Krone című bulvárlap, amelyet az osztrákok 43 százaléka olvas. Wolfgang Schüssel kancellár tudomásul vette a lemondást, s jelezte, hogy azt a koalíciós partner belügyének tekinti.

Az FPÖ elveszti szavazóit?

Az FPÖ több vezetője azt hangoztatja, hogy a hétvégén majd meggyőzik Haidert, aki a nehéz helyzetben engedett érzelmeinek. Pénteken éjszaka a közszolgálati tévé műsorában Josef Cap, az Osztrák Szociáldemokrata Párt frakcióvezetője kormányválságról beszélt, mivel az FPÖ elveszti szavazatait ha Haider visszavonul, és botránynak mondta, hogy a koalíciós Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetője meg sem jelent a vitaműsorban.

A koalíciós Osztrák Néppárthoz közelálló Die Presse című konzervatív lap úgy vélte: a távozásról szóló bejelentés csak arra jó, hogy elterelje a figyelmet az iraki út keltette botrányról. A Kurier című lap rámutat: kérdés, hogy az FPÖ vezetése, sőt a párt egésze túléli-e Haider mostani ámokfutását. Két megoldás van: végleg visszavonul a politikából, vagy újra magához ragadja a hatalmat, de így is, úgy is nőtt az előrehozott választások esélye.