Béla
12 °C
27 °C

Frontális támadás Bagdad védői ellen

2003.04.02. 04:31
Négy Eufrátesz menti városban is komoly támadást indított az amerikai hadsereg. Kerbalánál a Köztársasági Gárda két hadosztályát, a CNN értesülései szerint a fővárost védő Medina és Bagdad hadosztályokat támadják. "Ez a nagy csata" - jelentette ki a főhadiszállás egyik tisztje.
Súlyos harcok folynak Kerbalában az amerikai hadsereg alakulatai és az iraki fegyveresek között. "Ez a nagy csata" - jelentette ki a Reutersnek az amerikaiak katari parancsnokságának egy tisztje. A neve elhallgatását kérő tiszt szerint "meglehet" hogy az esti támadás már Bagdad ostromának a része. A CNN értesülései szerint a tengerészgyalogság a Köztársasági Gárda az iraki fővárost védő Bagdad és Medina hadosztályait támadja.

Bagdad 2003.04.02
Fotó: EPA/Patrick Baz
A CNN értesüléseit a BBC is megerősítette. A brit televízió értesülései szerint komoly harcok folynak Hindijánál és a Bagdadtól kilencven kilométerre délre fekvő Hillánál is. Értesüléseik szerint a légierő B-52-es stratégiai bombázói a Kerbala környékén állomásozó iraki erőket támadták.

A támadás nem csak próba, nem azt mérik fel, mekkora ellenállás várható - jelentette a CNN. Értesüléseik szerint teljeskörű, frontális támadás indult a Gárda hadosztályai ellen. A hírtelevízió értékelése szerint gyakorlatilag megindult a Bagdad elleni támadás.

Csata az Eufrátesz völgyében is

A CNN helyszíni tudósítói szintén az ostrom közelségét jelző eseményekről számoltak be. A hírcsatorna jelentése szerint a szárazföldi alakulatok és a légierő két napja folyamatosan bombázza a Köztársasági Gárda Bagdadot védő hadosztályait. Komoly harcok folynak Nászírijában, Nadszafban és Szamavában is.

Kiszabadítottak egy hadifoglyot

Nászírijában a tengerészgyalogosok két iraki T-55-öst kilőttek és folyamatosan támadják a kormányzó Baasz párt épületeit. A dél-iraki város egyik kórházából kiszabadítottak egy amerikai hadifoglyot. A CNN első értesülései szerint a háború első hetében egy rajtaütés során foglyul ejtett afro-amerikai nőt sikerült kiszabadítani. Később kiderült, hogy a március 23-án fogságba esett Jessica Lynch közlegényt mentették ki. Az irakiak hat további hadifoglyot ejtettek akkor.

Megerősítették a Gárdát?

A Bagdad-környéki harcok eszkalálódására utalhat, hogy több hírügynökség is iraki csapatmozgásokról számolt be a főváros környékén. Az Agonist értesülései szerint a Köztársasági Gárda a bombázások miatt meggyengült Medina hadosztályához érkezett erősítés, többek között páncélosok.

Richar Myers, az egyesített vezérkar főnöke szerint a Bagdadot védő hadosztályok harcképessége a felére esett vissza a bombázások miatt.