Lenke
14 °C
28 °C

Egymillió francia sztrájkol

2009.01.29. 17:29
Tüntetésekkel és sztrájkokkal tiltakoznak a francia szakszervezetek a baloldali ellenzék támogatásával a kormány válságkezelése ellen. Szerintük csak a bankokat menti meg az állam.

Franciaországban országos sztrájkot hirdettek az állami alkalmazottakat képviselő szakszervezetek. A nagy munkabeszüntetést az ellenzéki szocialisták is támogatják. A tiltakozók fel akatják hívni az elnök és a kormány figyelmét, hogy szerintük rosszul kezelik a gazdasági válságot. A sztrájkolók úgy vélik, hogy az állam csak a nagy bankokat menti meg a csődtől, miközben a kisebb vállalkozások is nagy bajban vannak és a munkanélküliség az idén elérheti a 10 százalékot. A kormány szerint a sztrájkolók csak rontanak az egyébként is nehéz gazdasági helyzeten.

A szakszervezetek szerint egymillió ember csatlakozott a csütörtöki sztrájkhoz. Az állami alkalmazottak 23 százaléka nem vette fel a munkát. Párizs környékén nem jártak a vonatok, az Orly repülőtérről nem indult el a gépek harmada. Országosan a vonatok 40 százaléka járt csak. A párizsi metrószerelvények negyede nem indult el. A tanárok harmada, a postások negyede sztrájkolt.

Párizsban 65 ezren, Marseillesben és Lyonban 20 ezren tüntettek a kormány ellen a szakszervezetek felhívására.