Valér
-2 °C
0 °C

Házkutatás egy Sarkozyt gyanúba keverő szatírikus lapnál

2007.05.11. 11:59
Az európai emberi jogi konvenció szabályaival ellentétesen egy sajtócégnél tartott házkutatást a francia rendőrség. A nyomozók a vizsgálati titok megsértésével vádolják a Sarkozyt lehallgatási ügyekbe keverő Canard Enchainé szerkesztőségét.

Házkutatást tartottak a francia hatóságok a Canard Enchainé című szatírikus kéthetilap szerkesztőségében. A lap robbantotta ki a Clearstream botrányt, a lehallgatási ügyekkel az akkor még belügyminiszter Nicolas Sarkozyt is kapcsolatba hozták.

A házkutatásnál jelen levő bíró nem közölte a házkutatás célját, de a lap munkatársai szerint a hatóságok a vizsgálati titok megsértésével vádolják a lapot. A lap szerkesztősége tiltakozott a szerintük jogellenes lépés ellen.

Mint írták, az európai emberi jogi konvenció tiltja a házkutatást a sajtócégeknél.

A Canard Enchainé a legnépszerűbb szatírikus újság Franciaországban. Számos politikai és gazdasági botrányt robbantott már ki, éppen ezért gyakran kerül szembe a mindenkori hatalommal is. Legutóbbi, szerdán megjelent számának címlapján Sarkozy általános nemtetszést kiváltó máltai nyaralását cikizte.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!