Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Százhetvenhárom lázongót ítéltek börtönre

2005.11.09. 21:21
Kétszáznál is több felnőttet és ötvenhat kiskorút tartóztattak le eddig a franciaországi zavargások kezdete óta. Kétszázöt felnőttet már el is ítéltek, nagy részüket börtönbe küldik.

Százhetvenhárom nagykorú személyt ítéltek letöltendő börtönbüntetésre a külvárosi erőszakcselekményekben való részvételük miatt a zavargások október 27-i kezdete óta Franciaországban, derült ki a párizsi igazságügyi minisztérium szerdán kora este kiadott közleményéből. A tájékoztató szerint 1462 személyt vettek őrizetbe, 329 nagykorút állítottak elő azonnali hatállyal, miközben 48 további rendbontót későbbi időpontra idéztek be a rendőrségre.

Harminckét felnőttet ítéltek más büntetésre, mint letöltendő szabadságvesztés (felfüggesztett börtönre, próbára bocsátásra vagy közmunkára), 34 személyt pedig szabadlábra helyeztek. 284 fiatalkorút állítottak fiatalkorúak bírósága elé, közülük 56-ot előzetes letartóztatásba helyeztek.

Összesen 273 embert börtönöztek be: 217 felnőttet és 56 fiatalkorút.

Dél-Franciaországban a fiatalkorúakra vonatkozó kijárási tilalommal igyekeznek megfékezni az erőszakot. A központi hatóságok egyben rajtaütések végrehajtására is felhatalmazták a zavargások leállítása érdekében a rendőrséget. A szigorítások értelmében a helyi hatóságok az elkövetkező tíz nap során elrendelhetik a szórakozóhelyek este 10 és hajnali 5 óra közötti zárva tartását is.

Kedden, a rendkívüli intézkedések életbe lépése után már több helyen kijárási tilalmat rendeltek el, ennek hatására némileg mérséklődött is az erőszak. De a kijárási tilalom megsérétésére is volt példa, két fiatalt Amiens-ban értek tetten.