Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Az egészségügyi magánbiztosítóktól félnek a franciák

2008.04.15. 21:11
A francia egészségügyi miniszter, Roseline Bachelot megosztaná a felelősséget a társadalombiztosítás és a kiegészítő biztosítók között, ami látszerészi és a fogászati kiadásokat érintené. Az ellenzék szerint a kormány a társadalombiztosítás privatizációjára készül, a franciák egészségének rovására akar megtakarításokat elérni.

A francia egészségügyi miniszter nemzetgyűlési felszólalásában kedden cáfolta, hogy az állami egészségpénztár 2009-től nem fedezné biztosítottainak a látszerészi és a fogászati kiadásokat, hanem teljes egészében áthárítaná a kiegészítő, jelentős részben magánbiztosítókra. Roseline Bachelot nevetséges polémiának nevezte az erre vonatkozó korábbi kijelentése miatt kialakult társadalmi vitát.

"A köztársasági elnök nagyon helyesen vetette föl a felelősségvállalás megosztásának kérdését a társadalombiztosítás és a kiegészítő biztosítók között" - hangoztatta a miniszter. A szerényebb jövedelmű betegek érdekében szeretné megkezdeni az egyeztetéseket a kiegészítő biztosítók jövőbeni nagyobb szerepvállalásáról.

Franciaországban az egészségügyi kiadásoknak szolgáltatásonként függően átlagosan 78 százalékát fedezi az állami egészségpénztár, a fennmaradó önrészt a betegek 92 százalékának a kiegészítő biztosítók fizetik. A látszerészet és a fogászat terén azonban az állami szerepvállalás már eddig is jóval kisebb volt a többi szektornál.

Az egészségügyi miniszter egy vasárnapi esti rádióinterjúban vetette fel annak lehetőségét, hogy 2009-től a társadalombiztosítás a látszerészet és a fogászat területéről kivonul és annak költségeit teljes egészében a kiegészítő biztosítóknak kell állniuk. Keddi parlamenti felszólalásában viszont azt hangoztatta, hogy félreértelmezték szavait, csak egy ötletet vetett fel.

Bachelot az interjúban azt is mondta, hogy a kiegészítő biztosítók az elmúlt négy évben szolgáltatásaik harminc százalékos áremelése mellett 12-ről 23 százalékra duplázták nyereségüket, amiből fedezhetnék a rájuk háruló újabb költségeket.

A kiegészítő biztosítók szövetségének képviselői értetlenkedtek, amiért velük nem történt előzetes egyeztetés a kérdésről. Elnökük, Jean-Pierre Davant szerint a nyereséget nem veszik ki az egészségügyből, hanem valamennyien szolgáltatásaik javítására fordítják.

Az ellenzék szerint a kormány a társadalombiztosítás privatizációjára készül. A Szocialista Párt azzal vádolta meg a kormányt, hogy a franciák egészségének rovására akar megtakarításokat elérni, pedig a lakosság 14 százaléka pénzügyi okokból már most sem kezelteti magát, ha megbetegszik.

"A vizitdíj volt az előétel, a társadalombiztosítás vége lesz a főétel" - jelentette ki Pascal Terrasse, a PS egészségügyi ügyekkel foglalkozó országos titkára. Jean-Marie Le Guen szocialista képviselő pedig úgy vélte, hogy az intézkedéssel a többletköltségek a családokra hárulnak majd, hiszen a biztosítók tovább fogják növelni áraikat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!