Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az egészségügyi magánbiztosítóktól félnek a franciák

2008.04.15. 21:11
A francia egészségügyi miniszter, Roseline Bachelot megosztaná a felelősséget a társadalombiztosítás és a kiegészítő biztosítók között, ami látszerészi és a fogászati kiadásokat érintené. Az ellenzék szerint a kormány a társadalombiztosítás privatizációjára készül, a franciák egészségének rovására akar megtakarításokat elérni.

A francia egészségügyi miniszter nemzetgyűlési felszólalásában kedden cáfolta, hogy az állami egészségpénztár 2009-től nem fedezné biztosítottainak a látszerészi és a fogászati kiadásokat, hanem teljes egészében áthárítaná a kiegészítő, jelentős részben magánbiztosítókra. Roseline Bachelot nevetséges polémiának nevezte az erre vonatkozó korábbi kijelentése miatt kialakult társadalmi vitát.

"A köztársasági elnök nagyon helyesen vetette föl a felelősségvállalás megosztásának kérdését a társadalombiztosítás és a kiegészítő biztosítók között" - hangoztatta a miniszter. A szerényebb jövedelmű betegek érdekében szeretné megkezdeni az egyeztetéseket a kiegészítő biztosítók jövőbeni nagyobb szerepvállalásáról.

Franciaországban az egészségügyi kiadásoknak szolgáltatásonként függően átlagosan 78 százalékát fedezi az állami egészségpénztár, a fennmaradó önrészt a betegek 92 százalékának a kiegészítő biztosítók fizetik. A látszerészet és a fogászat terén azonban az állami szerepvállalás már eddig is jóval kisebb volt a többi szektornál.

Az egészségügyi miniszter egy vasárnapi esti rádióinterjúban vetette fel annak lehetőségét, hogy 2009-től a társadalombiztosítás a látszerészet és a fogászat területéről kivonul és annak költségeit teljes egészében a kiegészítő biztosítóknak kell állniuk. Keddi parlamenti felszólalásában viszont azt hangoztatta, hogy félreértelmezték szavait, csak egy ötletet vetett fel.

Bachelot az interjúban azt is mondta, hogy a kiegészítő biztosítók az elmúlt négy évben szolgáltatásaik harminc százalékos áremelése mellett 12-ről 23 százalékra duplázták nyereségüket, amiből fedezhetnék a rájuk háruló újabb költségeket.

A kiegészítő biztosítók szövetségének képviselői értetlenkedtek, amiért velük nem történt előzetes egyeztetés a kérdésről. Elnökük, Jean-Pierre Davant szerint a nyereséget nem veszik ki az egészségügyből, hanem valamennyien szolgáltatásaik javítására fordítják.

Az ellenzék szerint a kormány a társadalombiztosítás privatizációjára készül. A Szocialista Párt azzal vádolta meg a kormányt, hogy a franciák egészségének rovására akar megtakarításokat elérni, pedig a lakosság 14 százaléka pénzügyi okokból már most sem kezelteti magát, ha megbetegszik.

"A vizitdíj volt az előétel, a társadalombiztosítás vége lesz a főétel" - jelentette ki Pascal Terrasse, a PS egészségügyi ügyekkel foglalkozó országos titkára. Jean-Marie Le Guen szocialista képviselő pedig úgy vélte, hogy az intézkedéssel a többletköltségek a családokra hárulnak majd, hiszen a biztosítók tovább fogják növelni áraikat.