Gusztáv
-4 °C
1 °C

Sportrepülő körözött Frankfurt felett

2003.01.05. 17:18
Vasárnap elloptak egy repülőgépet Frankfurtban. A Cessna típúsú gép pilótája a CNN-nel akart beszélni és azzal fenyegetőzött, hogy belerepül az Európai Központi Bank épületébe. A férfi végül letett elképzeléséről és bár berepült a felhőkarcolók közé, végül visszafordult, leszállt, és megadta magát.
Vasárnap elloptak egy sportrepülőgépet Frankfurtban, amely délután a város felett körözött - közölte a helyi rendőrség. A Frankfurtból érkező hírek szerint a város repülőtéren a forgalmat leállították, s több toronyházat kiürítettek. A frankfurti légi irányítás nem tartja valószínűnek, hogy terrorcselekményről lenne szó.

A DPA annyit közölt, hogy a gépet a Hessentol nem messze fekvő Babenhausen repülőteréről lopta el az ismeretlen. A pilóta a BBC jelentése szerint azzal fenyegetőzött, hogy belevezeti a gépet az Európai Közpönti Bank épuletébe. A német NTV azt közölte, hogy a pilóta kijelentette: nem akar megölni senkit, csak magát. A lopott gépet egy rendőrsegi helikopter követte a levegőben. A férfi többször jelezte, hogy nem akar másban kárt tenni, de azt követelte, hogy a CNN-nel beszélhessen. Célja az volt, hogy ismerté tegye a világ számára Judith Resnick asztronauta nevét, aki a Challenger 1986-os katasztrófája során életét vesztette. A pilótát végül telefonon lebeszélte tettéről, a Challenger űrhajó egyik áldozatának bátyja. A férfi így bár berepült a fraknfurti felhőkarcolók közé, az utolsó pillanatban visszafordult, leszállt és megadta magát.

Zavarodott elme cselekedete

A férfinek a jelek szerint hiányos a realitásérzéke, és esetében a nagyfokú elmezavar sem kizárható - nyilatkozta Harald Weiss-Bollandt frankfurti rendőrfőnök vasárnap. A 31 éves gépeltérítő német állampolgársággal rendelkezik, és Darmstadtban született. A babenhauseni sportklub tájékoztatása szerint a férfi mozgáskorlátozott édesanyával érkezett a klub repülőterére, és a sétarepülés után érdeklődött. Amikor az egyik gép indulásra készen várakozott a kifutópályán, a férfi pisztolyt rántott, és a gép elhagyására kényszerítette a pilótát.

A rendőrség az egész belvárost lezárta, és több toronyházat is kiürítettek. A gépeltérítés ideje alatt a frankfurti repülőtér sem üzemelt, összesen 78 indulást, és 61 leszállást kellett elhalasztani.