József, Bánk
-6 °C
0 °C

AI: Rasszista rendőröket véd a francia igazságszolgáltatás

2005.04.06. 16:22
Nem ritka, hogy a francia rendőrök megkülönböztetett erőszakkal bánnak az arab és afrikai származású gyanúsítottakkal, állítja az Amnesty International. A szervezet szeint az elkövetőknek nem kell komoly büntetéstől tartaniuk, mivel mindez a francia kormány, az igazságszolgáltatás és a rendőrség vezetőinek tudtával es engedélyével történik.

A francia rendőrség megkülönböztetett erőszakkal bánik az arab es afrikai származású gyanúsítottakkal – áll az Amnesty International legfrissebb jelentésében. Az emberi jogi szervezet szerint a bántalmazások következtében nem ritka a haláleset sem, ám az elkövetőknek nem kell komoly büntetéstől tartaniuk, mivel az Amnesty International szerint mindez a francia kormány, az igazságszolgáltatás és a rendőrség vezetőinek tudtával es engedélyével történik.

Nem üldözik az emberi jogok megsértőit

Az Amnesty International tízévnyi adatgyűjtés és esetvizsgálat alapján bizonyítottnak látja, hogy a francia igazságszolgáltatás gyakran elmulasztja az emberi jogok megsértésének üldözését és büntetését. A jelentés kiemeli például az úgynevezett „kétsebességes igazságszolgáltatás” gyakorlatát, mely alapján a rendőrtisztek által indított eljárásokban rendre sokkal gyorsabban hoznak ítéletet, mint az áldozataik által kezdeményezett ügyekben.

Nem vonják felelősségre a tetteseket

Youssef Khaďf rendőri bántalmazás áldozata lett, Aďssa Ihich pedig őrizetben halt meg – ügyük több mint 10 év után került bíróság elé. A büntetlenség ismétlődése is hozzájárul ahhoz, hogy a közvélemény egyre szkeptikusabb az igazságszolgáltatás szereplőinek törvényes tevékenykedésével kapcsolatban, és sokan nem biznak abban, hogy az elkövetők tetteikért felelősségre lesznek vonva. Amnesty International szerint azonban sok eset nem is kerül bíróság elé, ha mégis, akkor ritka az elmarasztaló ítélet, és rendszerint az is csak jelképes.

“Véleményünk szerint a rendőrtisztek gyakorlatilag büntetlenséget élveznek az emberi jogok megsértése esetén – jelentette ki Nicola Duckworth az Amnesty International képviseletében. Ugyan a rendőrtisztek és csendőrök által tisztázatlan körülmények között elkövetett, halállal végződő lőfegyverhasználatok száma csökkent az elmúlt években, a rossz bánásmód miatti panaszok száma azonban (húsz százalékkal) nőtt.

Ki kell vizsgálni

Az Amnesty International felszólítja a francia hatóságokat: hozzanak létre egy olyan független intézményt, amely minden, az emberi jogok súlyos megsértését tartalmazó állítást kivizsgál. Az emberi jogi szervezet követeli továbbá, hogy a felelősöket azonnali és alapos vizsgálat után állítsák bíróság elé, minden fogvatartott már a rendőrségi őrizet kezdetétől kapjon ügyvédet és gondoskodjanak az áldozatok sérelmeinek orvoslásáról. "A kínzás és a rossz bánásmód megelőzése elsősorban politikai akarat kérdése”, tette hozzá Nicola Duckworth. “Aki ilyenben részt vesz, azt beosztásától függetlenül felelősségre kell vonni”.