Szilárda
0 °C
6 °C

Erősödő antiszemitizmus Franciaországban

2004.10.21. 11:10
Az év első kilenc hónapjában több rasszista incidens történt Franciaországban, mint 2003-ban. Jean-Christophe Rufin francia író arra hívja fel a figyelmet dolgozatában, hogy az antiszemitizmus nem csak a zsidóságra veszélyes, hanem a köztársaságra is.
Az utóbbi időben elszaporodtak Franciaországban az antiszemita indíttatásból elkövetett bűncselekmények, derül ki Jean-Christophe Rufin író, az Éhezés Ellenes Akció segélyszervezet elnökének ötven oldalas tanulmányából. Dominique de Villepin belügyminiszter is megerősítette Rufin állítását, szerinte csak idén októberig több támadást regisztráltak, mint 2003-ban egész évben - a miniszter szerint egyébként az anticionizmust is az antiszemitizmushoz hasonlóan kell kezelni.

Áprilisig nőtt, azóta csökken a támadások száma

A támadások intenzitása idén márciusban, áprilisban érte el csúcspontját. Júliusban, augusztusban és szeptemberben huszonhét rasszista incidenst regisztráltak, míg csak áprilisban huszonhatot. Az említett három hónapban összesen tizennyolc erőszakos antiszemita akciót hajtottak végre, viszont egyedül áprilisban huszonhármat.

Franciaország ad otthont Európa legnagyobb zsidó és muszlim közösségének, előbbiek számát körülbelül hatszázezerre teszik, míg utóbbiakét ötmillióra. A rasszista akciók közt a temető rongálásoktól elkezdve, az iskolai verbális bántalmazásokon át, a zsinagóga robbantásokig sok minden szerepel.

Heterogén, új antiszemitizmus

A támadásokért nem csak a széljobb és észak-afrikai fiatalokból álló csoportok tehetők felelőssé, mint ahogy azt korábban gondolták.

"Az új antiszemitizmus sokkal heterogénebb, mint amilyennek hiszik azok, akik úgy gondolják, hogy emiatt a probléma miatt csak az észak-afrikai származású fiatalok okolhatók, és akik szerint az antiszemitizmus a közel-keleti problémák következménye" - olvasható a dolgozatban.

Rufin javaslatai

Azt kell elfogadtatni a franciákkal Rufin szerint, hogy az antiszemitizmus egyaránt ellensége a zsidóságnak és a köztársaságnak is. A dolgozat szerint azonnal informálni kell a rendőrséget, ha az iskolákban komolyabb rasszista vagy antiszemita incidensek történnek, fokozni kell a potenciális célpontok védelmét és ugyanakkor fejleszteni kell a bevándorlók államilag finanszírozott beilleszkedését a társadalomba.