Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Elsöprő jobboldali győzelem Franciaországban

2002.06.16. 21:22
A francia nemzetgyűlés választásokat nagy fölénnyel nyerte meg a jobboldal - jelentette az IPSOS közvélemény-kutató első választási exitpolljában.
Az IPSOS becslése szerint a képviselőház 577 mandátumából a hagyományos jobboldal 399-et szerzett meg, a baloldal 178 mandátumhoz jutott. A két tábor százalékos erőaránya 69:31.

A Jacques Chirac elnök táborát egy formációba tömörítő Unió az elnöki többségért (UMP), amelyhez csatlakozott a DVD (vegyes jobboldal), képes lesz egyedül is kormányt alakítani a képviselői helyek abszolút többségének (289) birtokában, ugyanis 375 politikusa került be a parlamentbe. Az UMP a képviselőházi patkó jobbfelének 96 százalékát tölti ki.

Az önálló pártként is indult centrista-liberális Unió a Francia Demokráciáért (UDF) 24 honatyát küldhet a képviselőházba, így lesz önálló frakciója.

Baloldali mandátumok

A baloldalon színesebb a kép. A Szocialista Párt (PS) a radikális baloldallal (PRG) együtt 153 képviselőt küld a Bourbon-palotába. A távozó nemzetgyűlésben 250 szocialista törvényhozó foglalt helyet. A kommunisták az előzetes becsléseknél jobban szerepeltek, számítások szerint 23 jelöltjük jutott mandátumhoz, s joguk lesz külön képviselőcsoportot alakítani.

A zöldek két képviselővel erősítik a baloldalt. A leköszönő parlamentben hét fővel képviseltette magát a környezetvédő mozgalom. Szélsőjobboldali képviselő ezúttal sem került be a francia nemzetgyűlésbe.

Alacsony részvétel

Figyelemre méltó, hogy a francia a közvélemény-kutató Intézetek a választásokon valaha mért legalacsonyabb részvételi eredményt jósolták vasárnap esti gyorsjelentéseikben. A SOFRES 61,5 százalékos részvételei arányt valószínűsít, az IPSOS jelentése még ennél is borúlátóbbak: a szavazói érdeklődést 60 százalékra becsüli.

Az LCI hírtelevízióban nyilatkozó szakértők szerint az áprilisi 21-i első elnökválasztási fordulótól érzékelhető érdektelenség a francia társadalom politikai válságtünete. A szavazástól való tartózkodásban az állampolgári elégedetlenség, a politikai elit egésze iránti bizalmatlanság fejeződik ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!