Auguszta
-7 °C
0 °C

A vándorlásért büntetnék a romákat Franciaországban

2002.11.12. 15:41
Civil szervezetek heves tiltakozását váltotta ki az a francia törvényhozás által heteken belül tárgyalandó belügyminiszteri törvényjavaslat, amely leginkább a vándorló életmódot folytató romák megregulázását célozza.
Franciaország az egyike azon kevés államnak, ahol a romák - főként a szórakoztató iparban és a kereskedelemben dolgozva - ma is nagyszámban vándorló életmódot folytatnak, ezért egy évekkel ezelőtt hozott rendelet szerint minden ötezer főnél nagyobb településnek táborhelyet kell biztosítania számukra.

Szeméttelepek szomszédságában

A telepek nagy részét azonban a települések legtávolabb eső részein, gyárak között, autópályák, szeméttelepek szomszédságában alakították ki, ezért a romák többsége nem használja azokat.

A májusban kinevezett belügyminiszter, Nicolas Sarkozy most véget kíván vetni az "illegális telepeknek", ezért október végén a kormány által is elfogadott törvénytervezete szerint közel nyolcszázezer forintnyi büntetésre és lakókocsijuk elkobzására számíthatnak azok az "utazók" (ez alatt a franciák a romákat és a szintiket értik), akik nem a számukra kijelölt táborhelyen telepednek le.

Közös stratégia

Sarkozy az elmúlt hónapokban több "utazó-ellenes" kijelentésével is felhívta magára a figyelmet: szerinte az utazók alapvető magatartása az agresszív koldulás, a bérházak közösségi területein való lebzselés és a "magántulajdonra irányuló invázió", melyet szigorúbb rendőri fellépéssel meg kell akadályozni. A törvényjavaslat ellen több civil szervezet is felemelte a hangját, és keményen bírálják a miniszter szerintük cigányellenes politikáját.

A Párizs környéki polgármesterek szintén igazságtalannak és túl keménynek tartják Sarkozy tervét, közülük húszan úgy döntöttek: közös stratégiát dolgoznak ki a településeiken élő cigányok megvédésére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!