Viola
-6 °C
-2 °C

Benzinblokád a Csalagútnál

2000.09.07. 11:59
Folytatódik az üzemanyagblokád Franciaországban, miután a legnagyobb szállítószakszervezet elutasította a kormány ajánlatát. Az országot megbénító fuvarosokhoz és gazdákhoz a taxisok is csatlakoztak, több helyen pedig súlyos üzemanyaghiány lépett fel. Eközben tízéves rekordot döntött az olaj ára az amerikai és londoni tőzsdéken.

A taxisok is csatlakoztak
Folytatódik Franciaországban a gazdák és a teherautósofőrök magas benzinárak miatti blokádja. A ,,benzinlázadók" azzal fenyegetnek, hogy eltorlaszolják a Csalagút bejáratát; az alagutat üzemeltető Eurotunnel társaság szóvivője szerint azonban a blokád csak a tehervonatokat fogja érinteni. A taxisok szervezetei Párizst, és további négy francia nagyvárost akarnak a nap folyamán demonstrációjukkal megbénítani. Terveik szerint három oszlopban vonulnak be a fővárosba, és megbénítják annak forgalmát.

A blokád vezetői délelőtt újabb tárgyalásokat folytatnak Jean Glavany mezőgazdasági miniszterrel, miután az akciót vezető négy szervezet közül az egyik elutasította a kormány ajánlatát a benzinadó csökkentésére, mondván, az nem elég. A kormány korábban beleegyezett egy 35 centimes árcsökkentésbe, amit 2001-ben további 25 centimes engedmény követne. Az ajánlatot elfogadta a fuvarozók csaknem felét tömörítő TLF és az FNTV, de a legnagyobb szakszervezet, a FNTR elutasította azt. Az ország második legnagyobb szervezete, az UNOSTRA szintén megegyezés nélkül távozott a megbeszélésről.

Az ajánlatot elfogadó TLF a blokád beszüntetésére szólított fel, de ennek egyelőre semmilyen látható hatása nincs. A kormányfő szerdán kijelentette: további tárgyalásokra nem hajlandó. Lionel Jospin szerint a blokád fenntartói megkárosítják a gazdaságot.

Üzemanyaghiány és kormányválság

Tízéves rekordot döntött az olaj ára
35 dollár fölé emelkedett az USA-ban jegyzett crude olaj hordójának az ára, miután a kereskedők egyre szkeptikusabbak azt illetően, hogy az OPEC hétvégi ülése után a termelők kellő mértékben növelik-e majd a kitermelést. A Brent ára szintén emelkedett, 34 dollár 30 centet kérnek érte a londoni tőzsdén. Az Öbölháború óta nem volt ennyire drága az olaj. Az OPEC, ami a világ olajtermelésének kb. 40 százalékát adja, korábban kijelentette, hogy az egyes országok ellátási gondjaiért nem a magas árak, hanem a fogyasztói tiltakozások a felelősek. Várakozások szerint a hétvégi ülésen nem döntenek félmillió hordónál nagyobb növelésről, ami aligha lesz elég az árak letöréséhez. Irán szerint ennél többet a piac helyzete nem indokol. Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb kitermelője azonban kijelentette, hogy nagyobb növekedést is támogatna. Ebben reménykedik az Egyesült Államok is, az USA-ban ugyanis 24 éves minimumon vannak a tartalékok. Clinton amerikai elnök személyesen lobbizott a szaúdi vezetőknél az ENSZ millenniumi értekezletén New Yorkban.
A blokád országszerte üzemanyaghiányhoz vezetett. Sok helyen rendőrök őrzik a benzinkutakat, és csak mentőautóknak engedélyezik a tankolást. Több mint hetven megyében fejadagrendszert vezettek be, és egyes benzinkutaknál már egyáltalán nincs üzemanyag. A lyoni Saint-Exupéry repülőtér kerozinhiány miatt több járatott törölni volt kénytelen.

A blokád meginogtathatja Lionel Jospin baloldali kormányát is. A zöldek ,,bizalmi válságként" értékelték a kabineten belül kialakult helyzetet, miután szerda esti tanácskozásukon ,,megengedhetetlennek" nevezték a kormány és a szállítók közt létrejött részmegállapodást. A párt szóvivője elmondta, hogy véleményük szerint a szállítóknak tett engedményekkel a kormány megszegte azt az ígéretét, hogy az utakról a vasútra kívánja helyezni a teherszállítás zömét. Két zöld miniszter - köztük a zöldek vezetője is - sürgős találkozót kért a miniszterelnöktől, bár korábban jelezték: nem kívánnak lemondani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!