Emília
18 °C
26 °C

Egyelőre nem emel a MOL

2000.09.08. 11:01
Előreláthatóan még ma véget ér a francia benzinblokád, ha sikerül a kormány és szakszervezetek képviselőinek megegyezni. A párizsi konzulátushoz 8-10 magyar állampolgár fordult tájékoztatásért, anyagi segítséget nem igényeltek. A MOL Rt. egyelőre bizonytalan: a sajtóiroda munkatársai nem tudták megerősíteni, hogy a magyar olajcég 3-4 forinttal készül megemelni a benzinárakat.

A francia benzinblokádot megszervező szakszervezetek képviselői és a kormány egész éjjel tárgyaltak - tájékoztatta az Indexet a párizsi magyar nagykövetség sajtómunkatársa, Simon Edina. Péntek reggeli tévényilatkozatában az egyik szakszervezet képviselője nem tartotta kizártnak, hogy még a mai nap folyamán megegyezés születik, és délutánra minden benzinkutat ellátnak üzemanyaggal. - A helyzet máskülönben nem olyan vészes, benzint lehet találni, csak nehezen - mondta az Indexnek Simon Edina.

A Párizsban tartózkodó magyar állampolgárok közül 8-10-en keresték fel a francia konzulátust, és tájékoztatást kértek - ismertette a helyeztet Kis Gyula, a konzuli osztály vezetője. - Sajnos, mi sem tudtuk megmondani nekik, hol tudnak benzint vásárolni. Anyagi segítséget senki sem kért tőlünk, csupán információt.

A MOL Rt. sajtóirodája nem tudott határozott választ adni arra a kérdésre: emel-e üzemanyagárat a cég az olaj világpiaci árának növekedése miatt. Általában a következő választ adja a cég: szakértők vizsgálják a változásokat, és döntenek az árképzési politikáról. A világ olajpiaca csütörtökön sem volt nyugodt, jelentős árcsökkenés nem következett be. A MOL utoljára szeptember elsején emelte a gázolaj árát 6,25 forinttal, a benzin árát májusban módosították.

A francia blokád mintájára az angol teherautósofőrök és parasztok is eltorlaszoltak egy angol kőolajfinomítót. Szóvivőjük szerint az Anglia észak-nyugati részében kezdődő tiltakozás az egész országra kiterjedhet.