'Bankettasztalnál' ünnepelnek a franciák

2000.07.14. 14:52
Hatalmas katonai parádéval és felvonulással, valamint országos piknikkel ünneplik ma Franciaországban és világszerte a francia forradalom napját. A bulit csak a rossz idő, valamint az osztrákok kizárása a résztvevők köréből ronthatja el.
Buli otthon

A nyugati világ legnagyobb katonai parádéja - írja a CNN a mai párizsi ünneplésről. És valóban: a franciák nem csak a saját seregeiket masíroztatják meg, de nyolc európai ország hadait is. Ráadásnak Eurocorps-csapatokat is meghívtak, ugyan trappoljanak már velük végig a Champs Élyseen. Párizs felett páneurópai légishow kerül bemutatásra, a francia légierő egységeitől a brit királyiig mindenki süvít. Emellett jó négymillió ember részvételével pikniket tartanak keresztül az országon - méghozzá szó szerint: a bankett egész a francia-spanyol határtól az Le Manche-csatorna partján lévő Dunquerque-ig ,,terjed".

A nyugati világ legnagyobb katonai parádéja
Hogy mennyire komolyan gondolják ezt a ,,hihetetlen pikniket" (ahogy a szervezők nevezik), mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Párizsban egy 650 km hosszú asztalterítőt göngyölnek ki, hogy aztán 337 darabra vágják fel, s a piknik útvonala mentén háromszáz településre jutassák el.

A ,,bankett" vendégei emellett foglalnak helyet és fogyasztanak, ámbár ételt mindenki magának kell, hogy hozzon. A leghosszabb darabot Párizs kapta - 12 km-es terítőjével alighanem a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerülhetne.

A katonai parádé és a ,,hihetetlen piknik" mellett a franciák egyéb grandiózus tervvel is előálltak, hogy méltón megünnepeljék a forradalom napját (az ünnep egyébként a francia millenniumi megemlékezések legfontosabb elemét képezi). Az országot átszelő ,,bankettasztal" mellett tízezer fát ültetnek el, és váltófutást is rendeznek. A nagyszabású murit piaccal és mutatványosokkal is gazdagítják.

A mulatságot két dolog ronthatja el: az egyik az időjárás, ami legfrissebb jelentések szerint, bár nem hideg, jobbára felhős. Csak ne essen, mert felhígul a piknikezők bora. A másik bosszúság Ausztria: osztrák katonákat direkt nem hívtak meg a felvonulásra, a nagykövetet és a helyi katonai attasét pedig mostohán kezelik az ünnepség alatt. A ,,gesztus" része az Ausztria elleni uniós bojkottnak, amit a szélsőjobboldali Szabadságpárt hatalomra jutásának ,,köszönhet" a sógor.

Ünnepek világszerte

Nem csak Franciaországban ünneplik meg a Bastille elestét. Az Egyesült Államokban több helyütt is rendezvényeket tartanak, Philadelphiában és Californiában színielőadásokat is láthatnak az érdeklődők, több száz, sőt ezer résztvevővel és francia programokkal, teljes kulturális happeninggé téve a bulit. Magyarországon is szerveznek megemlékezést, amint arról itt be is számolunk.  • Hírek
  • Támogatások