Oszkár
20 °C
29 °C

Árnyékra vetődtek a francia terrorelhárítók

2004.03.28. 20:00
A francia terrorelhárítók vasárnap szabadon engedték azt a három személyt, akiket csütörtökön fogtak el, nem sokkal azután, hogy egy magát AZF-csoportnak nevező társaság újabb robbantással fenyegette meg a francia államot. A szabadlábra helyezett gyanúsítottaknak megdönthetetlen alibijük volt, illetve semmilyen bizonyítékot nem találtak ellenük.
Alapos kihallgatás és aprólékos házkutatás után szabadon engedte a francia antiterrorista rendőrség (DNAT) azt a három személyt, akit a vasútrobbantással fenyegetőző rejtélyes "AZF-csoport" legutóbbi jelentkezése napján, csütörtökön fogtak el két Párizs környéki katonai repülőtér közelében.

A rendőrség terroristaelhárító részlege a jelek szerint árnyékra vetődött: az őrizetbe vett gyanúsítottak lakásán nem került elő terhelő bizonyíték és életvitelük sem utal arra, hogy bármi közük lenne a francia államot hónapok óta robbantásos terrorakciók rémével zsaroló AZF-csoporthoz. A két férfit és egy nőt szombaton szabadlábra helyzeték, ügyükben megszüntették a további nyomozást.

A Le Monde hét végi száma szerint a belügyminisztériumba érkezett bejelentések alapján egy pilótát és barátnőjét a fővárostól délre eső Montargis repülőtér közelében, egy zsibárust pedig a Lognes gyakorló repülőtér mellett fogtak el a DNAT emberei. Az AZF korábbi ultimátumaiban erre a két repülőtérre várta a rendőrség helikopterét a követelt négymillió dollár és kétmillió euró váltságdíjat tartalmazó pénzeszsákokkal, információs tévedés illetve időjárási zavar miatt azonban mindkét randevú füstbe ment.

Mindhárom előállítottnak meggyőző alibije volt, a pilóta barátnőjének hangja például erősen eltér annak a nőnek az orgánumától, aki az előző hetekben az AZF nevében többször jelentkezett telefonon a párizsi belügyminisztériumnál.

A Párizs-Troyes-Bázel vasútvonalon szerdán véletlenül felfedezett pokolgép viszont a szakértők elemzése szerint egyértelműen az AZF keze nyomát viseli magán. Egy névtelenül nyilatkozó magas rangú nyomozati illetékes a Le Journal du Dimanche-nak elmondta, hogy a Troyes közelében futó vasúti pálya alá elrejtett 20x20 centiméteres műanyagdobozban ugyanolyan nitrát-gázolaj tartalmú robbanóvegyület volt, mint abban a két nagy hatékonyságú bombában, amelynek helyszínét maga az AZF jelölte meg egy februárban küldött üzenetében.

Limoges melletti vasúti sínek alól február 21-én előkerült két bombában is nitrát-gázolaj vegyület volt, ugyanolyan gyújtószerkezetekkel és kapcsolási szisztémával felszerelve. A múlt szerdán megtalált pokolgép viszont valamiért nem volt működőképes, az időzítő szerkezet például nulla jelzésen állt, máig nem tudni, hogy a beindítási kísérlett mondott csődöt, vagy csak figyelmeztetésnek szánták az egészet.

A váratlan lelet felfedezése napján az AZF ismét levelet intézett küldött a belügynek, ebben azt tudatta, hogy a felmerült technikai és logisztikai hiányosságok orvoslásáig felfüggeszti tervezett akcióit, de leszögezte, hogy újabb jelentkezésekor már nem fog ismét alkudozásokba bocsátkozni, elvárja, hogy a francia állam vita nélkül fizessen, ellenkező esetben a madridihoz hasonló katasztrófával kell számolnia.