Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Balhés reklám fasiszta utalásokkal

2003.07.22. 12:23
"Végre valami a Franco-fileknek" - hirdeti nyelvtanfolyamait egy főiskolai kurzusokat szervező brit cég. A spanyol nagykövetség felháborodott, szóvivőjük "nem hiszi, hogy emlékeztetni kéne" őket a fasiszta diktátor rémtetteire. A kurzusszervező szerint félreértették a tréfát.
Felháborodását fejezete ki Spanyolország nagy-britanniai nagykövetsége egy nyári egyetem kurzusajánlata miatt. A főleg francia- és spanyoltanfolyamokat hirdető Hotcourses nyári kampányának jelmondata: "Végre valami a frankofileknek (vagy a Franco-fileknek)".

Ne Franco jusson eszükbe

"Úgy gondoljuk, hogy a reklám ízléstelen" - nyilatkozta a BBC-nek a spanyol nagykövetség szóvivője. "Franco már vagy harminc éve halott, nem hiszem, hogy emlékeztetni kéne minket a rémtetteire" - tette hozzá.

Mint mondta, Spanyolország modern európai állam, semmi esetre sem szeretné, ha bárkinek is Franco jutna eszébe róla.

Nem gondolták volna

A Hotcourse igazgatója, Mike Elms szerint nem volt céljuk, hogy bárkit is megbántsanak. "Valószínűleg félreértették a hirdetést, sajnálom" - nyilatkozta a BBC-nek.

A reklámot már késő lenne visszavonni. "A kampány a hétvégén fejeződik be, nem lenne értelme bármit is tenni" - mondta Elms.

A reklámmal kapcsolatban több bejelentés is érkezett a brit Reklámetikai Hatósághoz. "Az emberek sértőnek tartják a Francóra tett célzást. Úgy vélik, ő egy fasiszta diktátor volt, aki rengeteg embert meggyilkolt" - mondta el a BBC-nek a hatóság szóvivője.