Virgil
0 °C
3 °C

Franks: nem akarunk átvonulni Bászrán

2003.03.22. 17:31
A szövetségesek nem akarnak átvonulni és ezzel összecsapásokba keveredni Bászrában - mondta Tommy Franks, az iraki hadműveletet vezető amerikai tábornok, aki ugyanakkor nem kommentálta a BBC korábban megjelent hírét, amely szerint a szövetségesek már el is foglalták a dél-iraki nagyvárost.
Az Egyesült Államok vezette szövetséges erők tartják magukat saját ütemtervükhöz, és megvédik a harcokban részt nem vállaló lakosságot - jelentette ki Tommy Franks tábornok, az Irak elleni hadműeleteket vezető amerikai főtiszt, aki a háború megindítása óta először tartott sajtóértekezletet.

Franks: "Még lehetnek nehéz napok"

Mint szombati katari - Asz-Szajlijahban kiépített amerikai parancsnoki-vezetési központban tartott - sajtóértekezletén leszögezte, az támadás sokkoló erejű, meglepetésszerű és rugalmas lesz. Franks elismerte ugyanakkor, hogy még lehetnek nehéz pillanatok és napok, de a háború célja nem kérdojelezhető meg: eltávolítani a hatalomból Szaddám Huszein elnököt és kizárni a tömegpusztító fegyverekkel való bármiféle fenyegetést.

Az amerikai tábornok különösen sikeresnek mondta a Bagdad ellen péntek éjszaka végrehajtott légitámadást. Franks állítása szerint a csütörtökön kezdodött hadműveletekben eddig 1000-1200 iraki foglyot ejtettek a szövetséges csapatok.

Nem akarnak átvonulni Bászrán

A tábornok kiemelte: az amerikai-brit erők nem akarnak átvonulni a dél-iraki nagyvároson, Bászrán, és ezzel összecsapásokba keveredni. Együtt akarnak működni a bászrai lakossággal, nem pedig konfrontációba bonyolódni - mondta.

De lehet, hogy már át is vonultak

Nem volt hajlandó közölni ugyanakkor, hogy a szövetséges erők valóban átvették-e az ellenőrzést az iraki nagyváros felett. A BBC korábban azt jelentette, hogy már a városban vannak a szövetséges erők, és Bászra - miután kivonultak a reguláris iraki alakulatok - elesett. Franks csak annyit jegyzett meg általánosságban, hogy az előrenyomuló alakulatokat üdvözlik az irakiak, de arra nem tért ki, hogy konkrétan hol részesíti ilyen fogadtatásban a helyi lakosság az amerikai-brit inváziós egységeket.