Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

A francia rendőrség szerint lassan befejeződnek a zavargások

2005.11.17. 21:15
Bár a legutóbbi éjszaka már alig száz autót gyújtottak fel Franciaországban, a rendkívüli állapot továbbra is érvényben van. a rendőrség minden erőt bevet, hogy megtalálja a zavargások fő szervezőit.

Három hét után mindenütt normalizálódott a helyzet Franciaországban, a legutóbbi éjszakán már csak alig száz autót gyújtottak fel, jelentette pénteken a francia rendőrségre hivatkozva a francia hírügynökség. A politikai viták azonban nem csendesednek mivel az ország alig van túl az utóbbi ötven év egyik legnyugtalanítóbb időszakán, elemzők szerint a kormány még mindig nem tudja mi történt és miért.


Korábbi képek a zavargásról

Az október 27-én kitört lázongás miatti rendkívüli állapot azonban még három hónapig érvényben van, a francia kormány hétfőn hagyta jóvá a meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot, emlékeztet az AFP. Ez idő alatt a rendőrség minden erőt bevet, hogy megtalálja a zavargások fő szervezőit.

Az eddigi statisztikák szerint a párizsi elővárosokból kiinduló, majd az egész országra kiterjedő éjszakai rendbontások során 9071 jármű vált a lángok martalékává, összesen 2921 embert állítottak elő a zavargások megfékezésére kirendelt rendőri osztagok. A zavargások november 6-án érték el csúcsukat, csak ezen az éjszakán 1408 gépjárművet gyújtottak fel a rendbontók. A rendkívüli állapot bevezetésére ezután adott utasítást Jacques Chirac, az erőszakos cselekmények száma ettől fogva lassan csökkenni kezdett.

A francia ellenzék és egyes lapok által a zavargások provokátorának tekintett Nicolas Sarkozy belügyminiszter népszerűsége növekedett a leginkább az elmúlt hetek során, de Dominique de Villepin kormányfő és Jacques Chirac elnök elfogadottsága is jelentősen emelkedett a francia közvélemény szemében - derült ki a Le Point című folyóirat legfrissebb számában nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási adatokból. Az Ipsos közvéleménykutató-intézet felmérése szerint a francia belügyminiszter 11 ponttal növelte népszerűségi indexét. A franciák 63 százaléka helyesli Sarkozynek a zavargásokban részt vett külföldiek kiutasítására tett intézkedését, és 68 százalék általánosan az elmúlt hetekben követett politikáját.