Auguszta
-3 °C
2 °C

Választási csalás kezdőknek

2004.11.02. 11:29
Tízezrével jelentkeztek kétszeri szavazásra az amerikai választópolgárok. Egységes nyilvántartás hiányában gyakorlatilag a lebukás veszélye nélkül szavazhatnak többször a választók. Míg a demokraták a szavazatszámlálásra, a republikánusok a szavazókra figyelnek éberen a keddi szavazáson.
Joe Moschella biztonságban érezte magát. A New York-i férfi a négy évvel ezelőtti választáson előbb levélben szavazott, majd - mivel azt gondolta, szavazatát túl későn postázta - személyesen is leadta szavazatát. A kettős szavazást ki lehetett volna szűrni, de postai szavazatát téli lakhelyén, a négy évvel ezelőtti választást eldöntő Floridában adta le - írja a Slate.

Kékcédulások

Ahogy idén is mindkét lakhelyén regisztráltatta magát szavazásra. Pechjére a New York Daily News riporterei kikérték a két állam regisztrált szavazóinak az adatait. Mint kiderült, 46 ezer New York-i regisztráltatta magát Floridában. A Daily News szerint a négy évvel ezelőtti választásokon négyszáz-ezer New York-i adta le szavazatát mindkét államban. A választás négy éve alig valamivel több, mint ötszáz szavazattal dőlt el.

Más államok újságai is végeztek hasonló kutatásokat. Az Orlando Sentinel hatvannyolcezer floridairól derítette ki, hogy a szomszédos Georgiában és az alig valamivel messzebb lévő Dél-Karolinában is regisztráltatta magát. A Sentinel csak ezt a három államot vizsgálta. De az Egyesült Államok egészében jellemző, hogy a szavazók egy része többször is eleget tesz állampolgári kötelezettségének.

Régen senkit sem érdekelt

Ez a 2000-es választásokig még nem igazán zavarta az amerikai hatóságokat, írja a Slate. A választási részvétel jellemzően amúgy is alacsony volt, az elnöki cím meg általában nagy különbséggel dőlt el. Négy éve azonban Floridában elszabadult a pokol. Az újraszámlálási hervehurcát akkor a demokraták kezdték, most jó eséllyel a republikánusok fognak minden egyes szavazó körmére nézni. Az idei választásokra ugyanis rengeteg új szavazó regisztráltatta magát. Az újonnan regisztráltak többsége demokrata.

A republikánusoknak ráadásul okuk is van az aggodalomra. Az Egyesült Államokban a választások lebonyolítása nem szövetségi, hanem tagállami feladat, ráadásul nincs egységes szavazat-nyilvántartó rendszer sem. Az amerikaiak nagy része pedig egynél több lakóingatlannal rendelkezik, ami végképp megkönnyíti a kettős szavazást. Michael Moore, az életét Bush megbuktatására feltevő filmrendező például New York mellett szülőállamában, Minnesotában is regisztráltatta magát.

Nem mondták, hogy nem szabad

Ahogy Adell Hardiman, az ötvenegyéves missouri vízvezeték-szerelő is. Hardiman egyike azon keveseknek, akit rajtakaptak a kettős szavazáson, és felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek. A kettős szavazás ugyanis szövetségi bűnténynek számít, és akár tíz év börtönnel és tízezer dolláros bírsággal is büntethető. "Ha nem szabad kétszer szavazni, miért nem mondták meg nekem", háborgott Hardiman a Kansas City Star napilapnak nyilatkozva.

A kettős szavazásnak egyébként jelentős hagyománya van az Egyesült Államokban. A rossznyelvek szerint Kennedy elnök sem annyira az emlékezetes tévévitának, semmint szorgos választóinak köszönhette győzelmét. Saim Issacharoff, a Columbia Egyetem jogprofesszora szerint semmi meglepő sincs a többszöri regisztrációkban. A nyolcvanas évek választásait kutató jogász szerint Mississippi állam egyes részein a regisztráltak száma huszonöt százalékkal haladta meg az állam teljes lakosságát, írja a Slate.

A Slate szerint azonban az új aggályok ellenére sem túl kockázatos lépés kétszer szavazni. A lap Michael Moore-nak nem javasolja ezt, de az egyszerű amerikai választópolgár könnyen megúszhatja. "Már ha nem mondja el újságíróknak", írja a Slate.