Gerzson
-3 °C
2 °C

Elsöprő győzelmet arathat Sarkozy

2007.06.17. 09:03
Vasárnap tartják a francia parlamenti választások második fordulóját. Az első forduló eredményei alapján a jobboldali UMP elsöprő győzelme várható. Nicolas Sarkozy kétharmados többségre számíthat a paramentben.

Megkezdődött a a francia parlamenti választás második fordulója, az előrejelzések szerint a jobboldal akár kétharmados többséget is szerezhet. A Nicolas Sarkozy vezette jobboldai UMP az első forduló eredményei alapján legalább 400 helyre számít az országgyűlésben. Az első fordulóban az UMP az összes szavazat 40 százalékát szerezte meg, a szocalisták csak 25 százalékot.

Az elnyerhető képviselői helyekben még ennél is nagyobb a különbség a két párt között, mert Franciaországban csak egyéni jelöltekre lehet szavazni, és a jobboldal sokkal több választókörzetben áll nyerésre. Mindezek ellenére a szocialisták remélik, hogy a második fordulóban jobban szerepelnek, visszanyerik támogatóik bizalmát a csalódást jelentő első fordulós eredmények után - írja a BBC Online.

A választáson 44 millió szvazásra jogosult dönt 933 jelölt közül. Az urákat este nyolckor zárják, az első eredmények is akkorra várhatók.

Ha az UMP a másosik fordulóban is jól szerepel és valóban meg tudja szerezni a kétharmados többséget a parlamentben, akkor Nicolas Sarkozynek meglesz a kényelmes többsége ahhoz, hogy keresztülvigye reformelképzeléseit. Az egy hóappal ezelőtt beiktatott francia elnök választási kampányában autonómiát ígért az egyetemeknek, szigorúbb büntetést a visszaeső bűnözőknek, ezen kívül szigorúbb bevándorlási politikát, rugalmasabb munkaügyi szabályokat és adócsökkentést is ígért.