Auguszta
-7 °C
0 °C

Távolságtartó közeledés a francia-német-brit csúcson

2003.09.20. 16:47
Irak kérdésében nem jutott megállapodásra, az európai gazdaság élénkítésében azonban egyetértett Blair Chirac és Schröder. Az ENSZ szerepét mindhárom ország növelné, de másképpen.
Nem jutott egyezségre Irak kérdésében Gerhard Schröder, Jacques Chirac és Tony Blair - bár a német kancellár szerint "kétségkívül haladást értek el". A három vezető Berlinben találkozott szombaton.

"Még nem vagyunk egészen egy hullámhosszon" - közölte Chirac a német kancellári hivatalban megtartott hármas csúcstalálkozó után. Tony Blair ezzel szemben a közösen vallott értékekre hivatkozott. Ezek szerint mindhárom ország úgy véli, Irakot stabilizálni kell és ebben az ENSZ-nek "kulcsszerepet" kell játszania.

Döntés New Yorkban

A részleteket New Yorkban, az ENSZ Biztonsági Tanácsában kell megtárgyalni, az új ENSZ-határozat tervezetének vitájában - mondta. Blair meggyőződése, hogy megtalálják a megoldást.

Nem jelentéktelenítené el a NATO-t

Az európai vitákra kitérve Schröder "abszurdnak" nevezte, hogy az Európai Unió formálódó biztonsági és védelmi politikája gyengítené a NATO-t. "Az európai védelmi képesség javításáról van szó, ami jó a NATO-nak is, Európa biztonsága elképzelhetetlen a NATO nélkül" - hangsúlyozta.

A sajtóértekezleten bejelentették, hogy Nagy-Britannia csatlakozik a gazdasági növekedést szorgalmazó német-francia kezdeményezéshez. Közös levelet írtak Romano Prodinak, az Európai Bizottság elnökének, amelyben egyebek között szorgalmazzák a versenyt akadályozó előírások korlátozását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!