Piroska
-2 °C
5 °C

Cukorbaj vitte el a csúcstartó veterán ászpilótát

2006.04.16. 19:14
Több mint száz bevetésen vett részt az a világháborús veterán, akit úgy tartanak számon hazájában, az Egyesült Államokban, hogy ő az a vadászpilóta, aki egy ütközetben a legtöbb német gépet lőtte le.

Meghalt a világ egyik legjobb veterán pilótája, a massachusetts-i Fred J. Christensen 84 éves volt, amikor április 3-án belehalt cukorbetegségébe, jelentette az Associated Press hírügynökség. A férfi "ász" volt, azaz olyan pilóta, aki ötnél több ellenséges gépet lőtt le légiharcban, Christensen ennél jóval többel, összesen huszonegy és fél skalppal büszkélkedhetett, azaz ennyi repülőgép lelövését erősítették meg (egy gép leszedéséért társával közösen kapta a kreditet, innen a 0,5).

"Semmi esélyük nem volt"


Fotó: www.web-birds.com

A II. világháborúban Fred J. Christensen 107 bevetésen vett részt a német Luftwaffe ellen, és egy alkalommal hat ellenséges szállítógépet lőtt le két perc alatt - ezzel az európai hadszíntéren abszolút csúcstartónak számít. Az eset 1944. július 7-én történt: Christensen egy csapat bombázót kísért, amikor hazafelé fordulva, Magdeburg közelében kiszúrt tizenkét, landoláshoz készülő Junker-52 típusú szállítógépet. Mint később elmesélte, egyszerűen berepült az utolsó gép mögé és lőni kezdett: "csak ötven-száz láb magasan voltak, semmi esélyük nem volt".

A pilóta egy masszív, P-47 Thunderbolt típusú egymotoros vadászgéppel repült, és az 56. Vadász Csoport tagja volt, amit parancsnokáról Hub Zemkéről elnevezve csak Zemke Farkaskölykei néven emlegettek. A legérdekesebb róla szóló történet szerint bevetéseire mindig magával vitt egy Sinbad névre keresztelt fekete macskát, hogy ezzel is bátortítsa pilótatársait. A babonások szerint rossz óment jelentő állat a jelek szerint kifejezetten szerencsét hozott a pilótának.

Ászok

Christensen érdemei elismeréseként a legmagasabb kitüntetéseket kapta meg, katonaként a háború után egészen ezredesi rangig és bázisparancsnokságig vitte. A veterán pilótát az utóbbi időben cukorbetegségének szövődményeivel kezelték egy northborough-i ápolóotthonban. Az idős ember három lányát, két unokáját és két dédunokáját hagyta maga után, haláláról egyik lánya, Diane Haagensen számolt be a sajtónak. Christensent április 10-én temették el, a gyászhírt rengeteg amerikai újság közölte.

A most elhunyt pilóta az előkelő huszonegyedik helyen állt az ászok rangsorában, a második világháború legeredményesebb amerikai pilótája, az "ászok ásza", azonban Richard I. Bong őrnagy volt. Bong P-38 Lightning típusú kétmotoros gépével egymaga negyven japán repülőgépet lőtt le a Csendes-óceáni hadszíntéren. Ő visszahívása után tesztpilótaként dolgozott Wisconsinban. Rutinrepülés közben, egy műszaki hiba miatt bekövetkezett légibalesetben vesztette életét, 1945, augusztus 6-án, azon a napon, amikor az Enola Gay ledobta Hiroshimára az atombombát.