Klaudia
-3 °C
3 °C

Nőtt a demokráciák száma

2005.12.20. 12:15
A polgárháborúk, etnikai tisztogatások és a terrorcselekmények ellenére is hárommal nőtt a képviseleti demokráciában működő országok száma az elmúlt évben. A Freedom House szerint 122 országban élvezhetik a legalább részleges szabadságot.

Nőtt a demokratikus rendszerek száma a világon 2005-ben egy amerikai emberjogi szervezet szerint. A tavalyi 119-cel szemben már 122 országban működik képviseleti demokrácia, állapította meg a Freedom House (FH).

A szervezet minden évben kiadja a "szabad", a "részlegesen szabad" és "nem szabad" országok listáját. A helyi idő szerint hétfő este közzétett éves jelentésében a Freedom House (FH) a pozitív változások mellett ugyanakkor aggodalmának adott hangot az Egyesült Államokban tapasztalható "választási szalámitaktika" és a bevándorlók franciaországi integrációjának kudarca miatt.

Arch Puddington, a Freedom House kutatási igazgatója úgy vélekedett, hogy "globálisan bátorító következtetéseket" vonhattak le, még akkor is, ha 2005-re különösen rányomták bélyegüket a terrorcselekmények, etnikai tisztogatások, polgárháborúk, természeti katasztrófák és a geopolitikai polarizáció.

A politikai gyilkosság nem gond

Az FH kutatási igazgatója szerint lenyűgöző, hogy ilyen környezetben is felvirágozhatott a szabadság. A tavalyihoz képest a három új képviseleti demokrácia egyébként Afrikában született meg, Burundiban, Libériában, és a Közép-afrikai Köztársaságban. Ezekben az országokban a FH szerint valóságos teret engedtek az ellenzéknek, és teljesítették a választási átláthatóság minimális követelményét is.

A szervezet emellett külön hangsúlyozta a közel-keleti országokban történt előrehaladást, különösen Libanonban, amely a "nem szabad" kategóriából átlépett a listán a "részlegesen szabad" országok csoportjába, a politikai gyilkosságok ellenére is. Ugyancsak üdvözli a Freedom House az iraki, az egyiptomi és palesztin választásokat, a szavazati jog megadását a kuvaiti nőknek, valamint a szaúd-arábiai médiahelyzet javulását.

"Ezek az új tendenciák arra hívják fel a figyelmünket, hogy az e térségben élő férfiak és nők osztoznak a szabad társadalmak iránti egyetemes vágyban" - jelentette ki Thomas Melia, a Freedom House ügyvezető igazgatója.