Franciaország: jobb vagy szélsőjobb

2002.04.22. 09:25
Jean-Marie Le Pen és Jacques Chirac jutott be a francia elnökválasztás második fordulójába. A harmadik helyen végzet Jospin kormányfő visszavonul a politikától, pártja Chiracot támogatja a szélsőjobboldallal szemben. Chirac egységre hív a demokráciáért, a nagyvárosokban Le Pen ellen tüntetnek. A második fordulóban a jelenlegi elnök a szavazatok négyötödét is megszerezheti.
Jean-Marie Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnökjelöltje már biztosan bejutott a franciaországi elnökválasztás második fordulójában, ahol ellenfele a jelenlegi köztársasági elnök, Jacques Chirac lesz. Lionel Jospin leköszönó kormányfő, a szocialista párt jelöltje nem szerzett elég szavazatot a második fordulóba kerüléshez, és bejelentette visszavonulását a politikától.

Egység a demokrácia védelmében

Jacques Chirac leköszönő francia államfő vasárnap éjjel felszólította honfitársait, hogy tömörüljenek egységbe a demokrácia megvédése végett. Az eredményeket értékelő rövid beszédében arra kérte a francia szavazópolgárokat, hogy tömörüljenek egységbe az emberi jogok megvédése, a köztársaság egységének megerősítése végett. Chirac szavai szerint Franciaország jövője és a toleranciáról vallott értékei kérdőjeleződtek meg a választás eredménye által.

Jean-Marie Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke arra kérte a franciákat, hogy sorakozzanak fel mögötte "a francia újjászületés második szakaszában, az elnökválasztás második fordulójában". A francia Szocialista Párt máris bejelentette, hogy a május 5-én esedékes második fordulóban Jacques Chirac leköszönő államfőt támogatja.

A szocialisták Chiracot támogatják

A szocialista párt Chiracot támogatja a Jean-Marie Le Pen személyében megtestesülő idegengyűlölettel és fajgyűlölettel szemben - nyilatkozta Vincent Peillon, a párt szóvivője a France 2 televíziós csatornának. Párizsban több ezer ember tüntetett Le Pen ellen. A rendőrség könnygáz alkalmazásával szórta szét a tüntetők egyes csoportjait, amelyek kirakatokat zúztak be. A Reuters jelentése szerint nem történt személyi sérülés, és rendőri őrizetbe vétel sem.

Tüntetések Le Pen ellen

Le Pen elleni tüntető felvonulások zajlottak le Lille, Lyon, Bordeaux, Grenoble és Strasbourg városokban is a hétfőre virradó éjszakán. A tüntetők fasisztának nevezték a bevándorlóellenes Nemzeti Front vezetőjét. A 73 éves pártvezető visszautasította ezt a vádat egy tévényilatkozatában.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Jacques Chirac toronymagasan győz - a szavazatok 78-80 százalékát szerzi meg - a második fordulóban, ha Le Pen lesz az ellenfele. A franciák 60 százaléka egyébként inkább elégedetlennek mondta magát az első forduló Chirac-Le Pen párbajt eredményező eredményét illetően, 27 százaléka inkább elégedett, míg 10 százalék közömbösnek mondta magát.

Az első forduló végeredménye
1. Jacques Chirac (Tömörülés a Köztársaságért, RPR) - 19,67 százalék
2. Jean-Marie Le Pen (Nemzeti Front) - 17,02 százalék
3. Lionel Jospin (Szocialista Párt) - 16,07 százalék
4. Francois Bayrou (Unió a Francia Demokráciáért) - 6,89 százalék
5. Arlette Laguiller (szélsőbaloldali trockista Munkásküzdelem) - 5,77 százalék
6. Jean-Pierre Chevenement (Állampolgári Mozgalom) - 5,36 százalék
7. Noel Mamere (Zöldek) - 5,27 százalék
8. Olivier Besancenot (Forradalmi Kommunista Liga) - 4,29 százalék
9. Jean Saint-Josse (vadászok, halászok és más természetkedvelők képviselője) - 4,28 százalék
10. Alain Madelin (Liberális Demokrácia) - 3,92 százalék
11. Robert Hue (Francia Kommunista Párt) - 3,41 százalék
12. Bruno Megret (Nemzeti Republikánus Mozgalom) - 2,36 százalék
13. Christiane Taubira (Radikális Baloldali Párt) - 2,15 százalék
14. Corinne Lepage (független) - 1,89 százalék
15. Christine Boutin (független) - 1,19 százalék
16. Daniel Gluckstein (Munkáspárt) - 0,47 százalék

A választásra jogosult mintegy 40,2 millió franciából több mint 29,1 millió járult az urnákhoz. A választástól távol maradók aránya 27,63 százalékot tett ki. Ezek az összesített adatok még nem tartalmazzák Francia Guyana, Martinique, Guadeloupe és Polinézia választópolgárai, valamint a külföldön tartózkodó franciák által leadott szavazatokat.  • Vennék
  • Személyi kölcsön