Valér
-1 °C
0 °C

Megalakult az új francia kormány

2002.05.07. 20:50
Ismertette kormánya összetételét a hétfőn kinevezett francia miniszterelnök. Az új, jobboldali kabinetben Nicolas Sarkozy kapta a kulcsfontosságú belügyi tárcát. Első ízben kapta bő a védelmi tárcát, a minisztériumot Michele Alliot-Marie, Chirac RPR pártjának elnöknője vezeti.
Jean-Pierre Raffarin
Ismertette kabinetje összetételét Jean-Pierre Raffarin, a hétfőn kinevezett francia miniszterelnök. Az új kormány bemutatását eredetileg kedd reggelre tervezték, azonban elhúzódott az egyeztetés a kormánytagok személyéről. Az új kormány pénteken tartja első ülését.

Hárompárti koalíció

A kabinet kulcspozícióit a konzervatív tábort vezénylő elnöki párt, az RPR (Tömörülés a Köztársaságért) ismert politikusai töltik be, de egy-egy miniszteri tárcát és több államtitkári posztot kapott a szövetséges DL (Liberális Demokrácia) és az UDF (Unió a Francia Demokráciáért) is. Maga a kormányfő a DL szenátora.

A rangsorban másodiknak számító belügyminiszter Nicolas Sarkozy, az RPR egyik frontembere. A külügyeket Dominique de Villepin, az elnöki hivatal eddigi főtitkára fogja irányítani. A védelmi minisztérium élére első ízben kerül női vezető Michele Alliot-Marie, az RPR elnöknője személyében. A gazdasági és pénzügyi tárca vezetését Francis Mer, az Arcelor acélipari konzorcium eddigi vezérigazgatója látja el.

Három miniszternő

A 27 tagú kormánytestületben három nő visel miniszteri rangot ugyanennyien szerepelnek az államtitkárok sorában. A vártnál bonyolultabb egyezkedések után tető alá hozott új kabinet meghirdetett célja, hogy a júniusi parlamenti választásokig rendelkezésére álló hat hétben népszerűsítse Chirac elnöki programját és a törvényhozási erőpróbán az újabb politikai társbérlet kizárása érdekében győzelemre vigye a konzervatív elnöki tábort.

Győzelmre számítanak

Jacques Chirac
A parlamenti jobboldal számítása szerint az a példátlan méretű támogatás, amelyet Chirac - rendkívüli politikai szituációban - a vasárnapi voksoláson elnyert, egyedülálló esélyt kínál arra, hogy az elnöki tábor a társadalom kevéssé kedvezményezett tömegeit is megszólítani képes reformtervvel újabb választói rétegeket vonzzon magához a júniusi újabb választásokig.

A Le Monde keddi számában emlékeztet arra, hogy az elnökválasztás első, áprilisi fordulójában Chirac minden idők legalacsonyabb eredményével - a jegyzékbe vett választók 13,75 százalékos arányával - a leadott szavazatok 19,88 százalékával került az első helyre. A republikánus jobboldal szavazói ebben a fordulóban összesen 10,8 millió voksot adtak le, a parlamenti baloldal erőire 12,2 millió szavazat jutott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!