Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Sarkozy vesztett a helyhatósági választásokon

2008.03.09. 22:17
Az első becslések szerint a választásra jogosultak 68-70 százalékának részvételével Nicolas Sarkozy államfő kormányzó jobbközép pártja, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) vereséget szenvedett vasárnap a helyhatósági választások első fordulójában.

Az exit poll eredmények szerint más nagyvárosok mellett Franciaország két legnagyobb városa, Párizs és Lyon is szocialista vezetésű maradhat a francia helyhatósági választások első dordulója után. Az Ipsos közvélemény-kutató intézet adatai szerint a nagyvárosok közül egyedül Bordeaux irányítását tudja biztosan megtartani a jobboldal. Alain Juppé jelenlegi polgármestert, volt kormányfőt már az első fordulóban újraválasztották.

A leginkább szimbolikus értékkel bíró regionális központoknak számító, eddig jobboldali irányítású nagyvárosokban, Marseille-ben, Strasbourgban és Toulouse-ban szoros eredmény született, de csak a jövő vasárnapi második fordulóban dől el, hogy melyik oldal adhatja a polgármestert.

Figyelmeztetés a jobboldali kormánynak?

A CSA-Dexia felmérése szerint országos szinten az ellenzéki baloldal és a Zöldek a szavazatok 47,5, míg a jobboldal a 40 százalékát szerezte meg. A részvételi arány 68 és 70,5 százalék között oszlik meg három közvélemény-kutató intézet becslései szerint, amely valamivel magasabb, mint az előző, 2001-es helyhatósági választások első fordulójában volt (67 százalék).

Az urnazárást követő percekben elsőként Francois Hollande, az ellenzéki Szocialista Párt főtitkára szólalt meg, aki úgy vélte, hogy "a szavazás figyelmeztetés volt a jobboldali kormánynak és a köztársasági elnöknek" a vásárlóerő kérdésében. Ségolene Royal, a tíz hónappal ezelőtti elnökválasztás baloldali vesztese szerint a választók egyértelműen Sarkozy ellen szavaztak. Francois Fillon kormányfő arra hívta fel a figyelmet, hogy az eredmény kiegyenlítettebbnek tűnik, mint ahogy azt a kampány alatt jelezték a felmérések. A miniszterelnök az ellenzéket azzal vádolta, hogy az országos és a helyi szempontokat összekeverték a kampányban, és arra kérte a jobboldali választókat, hogy jövő vasárnap még nagyobb számban menjenek el szavazni.

A kétfordulós helyhatósági választásokon 44,5 millió francia és valamivel több, mint 200 ezer Franciaországban élő európai uniós állampolgár közel 37 ezer önkormányzat tagjait választja meg a következő hat évre.

A 230, 30 ezernél több lakosú francia városnak jelenleg 55 százalékát irányító kormánypárt a kampány utolsó heteiben elsősorban a választások helyi tétjeit hangsúlyozva próbálta szavazótáborát mozgósítani, attól tartva, hogy a voksolás Sarkozy-ellenes népszavazássá válik. A májusban 53 százalékos fölényes győzelemmel megválasztott és tavaly nyáron még közel 80 százalékos támogatottságú elnök népszerűségi mutatója ugyanis rohamosan zuhant az elmúlt hónapokban és már csak a franciák alig harmada elégedett Sarkozy tevékenységével.

Annak ellenére, hogy a franciák kétharmada azt vallja, hogy helyi szempontok alapján dönti el, hogy kire adja voksát a helyhatósági választásokon, ötven százalékuk úgy vélekedik, hogy amennyiben a kormánypárt több nagyvárost is elveszít, az Nicolas Sarkozy személyes veresége lesz.

Az államfő, aki a kampányban a szokásosnál jobban háttérbe vonult, a választási kudarcot megelőzve ígéretet tett arra, hogy függetlenül a helyhatósági választások eredményétől és kormánya 22 tagjának szereplésétől azokon, nem változtat a reformok politikáján és nem tervez jelentős kormányátalakítást sem. Azt is jelezte, hogy nem lesz "megszorító csomag" az önkormányzati választások után, amellyel az ellenzék riogatta a közvéleményt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!