Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Még egy esélyt kér a drogbotrányba keveredett műsorvezető

2003.07.08. 13:20
Michel Friedman bejelentette, lemond minden posztjáról, miután 17 400 eurós büntetéssel sújtották kokain birtoklása és fogyasztása miatt. A népszerű műsorvezetőnek azt is felróják, hogy többször igénybe vette azoknak a lengyel és ukrán lányoknak a szolgáltatásait, akiket embercsempészek hoztak Németországba.
Michel Friedman, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZJD) alelnöke összes hivataláról lemond, miután 17 400 euróra büntették kokain birtoklása és fogyasztása miatt. "Hibát követtem el" - jelentette ki a 47 éves ügyvéd és televíziós talkshow-k vezetője.

Birtoklás, fogyasztás, prostitució

Friedman a 17 400 eurós büntetéssel, amelyet ügyészségi javaslatra bíróság szabott ki tárgyalás nélkül, büntetett előéletűnek számít. A büntetéssel jogerősen lezárult a Friedman ellen kezdett eljárás, Friedman elfogadta a döntést.

A büntető eljárás egy hónappal ezelőtt kezdődött. Átkutatták Friedman frankfurti lakását és irodáját, ahol három, kokainnyomokat tartalmazó tasakra bukkantak, s az ügyvédtől hajmintát is vettek. Friedman még egyszer levezette egyik talkshow-ját, majd eltűnt, valószínűleg Velencébe utazott.

Sajtójelentések szerint Friedman egy másik ügy kapcsán került a nyomozó hatóságok látókörébe: kiterjedt nyomozás folyt egy fiatal lányokat Németországba hozó ukrán-lengyel bűnbanda ellen, melynek szolgáltatásait Friedman is igénybe vette.

Még egy esély

Friedman két talkshow-t is vezetett Németországban: a hesseni regionális adón Vigyázat, Friedman, az ARD közszolgálati adón Friedman címmel. A büntető eljárás megindítása után Friedman lemondta a további műsorokat. Egyelőre nem tudni, hogy a televíziós állomások akarnak-e még műsort Friedmannal, mindenesetre az ügyvéd keddi sajtóértekezleten mindenkit arra kért, hogy adjanak neki újabb esélyt.

Bírálói leginkább a kettős mércét vetették szemére: miközben a közéletben és a televízióban támadó modorban igyekezett mindenkit sarokba szorítani, s az erkölcs apostolának szerepében fellépni, a saját életében nem volt képes megfelelni ezeknek az elvárásoknak.

Gyűlölködő modor

A rendkívül elegánsan öltözködő Friedman 1956-ban Párizsban született zsidó szülők gyermekeként. Szüleit Oskar Schindler mentette meg a holokauszttól. 1983-ban a kereszténydemokrata unió (CDU) tagja lett, majd 1994-ben beválasztották a CDU országos vezetőségébe, 1996-ban azonban nem sikerült újraválasztatnia magát.

Friedman ellenlábasa volt a néhány héttel ezelőtt valószínűleg öngyilkosságot elkövető liberális politikus, Jürgen Möllemann, aki egyebek között azt vetette az ügyvéd szemére, hogy "gyűlölködo modorával" hozzájárult a németországi antiszemitizmus erősödéséhez.