Katalin
-2 °C
3 °C

Barátságról beszélt Bush és Chirac

2003.06.02. 16:25
Barátságos gesztusokkal igyekszik meggyőzni a világot a francia-amerikai viszony rendeződéséről Bush és Chirac. A kedélyes nyilatkozatok azonban komoly vitákat takarnak, Chirac ismét amerikai terveket fúrna meg.
"Lehetnek nézeteltéréseink, de ez nem jelenti azt, hogy barátságtalannak kell lennünk egymáshoz"- jelentette ki George W. Bush Chirac francia államfővel folytatott eviani megbeszélései után. Az iraki háború előtti viták miatt rossz viszonyban lévő két politikus közös sajtótájékoztatóján baráti gesztusokat tett a másik felé - Chirac a BBC tudósítása szerint kedélyesen meglapogatta Bush vállát a tájékoztató közben.

"Tudom, országainkban sokan kíváncsiak arra, hogy képesek vagyunk-e a nyugodt párbeszédre? A válaszom erre az, hogy teljes mértékben" - jelentette ki Bush. A tárgyalások hangnemét mindkét államfő "nagyon kedvezőnek" ítélte.

Nem tudni azonban, hogy a hivatalos kedélyesség milyen valós lépéseket takar. A Guardian értesülései szerint a színfalak mögött inkább kemény vita folyik, mint a kapcsolatok rendezése. A brit lap úgy tudja, Chirac elnök az Egyesült Államok előterjesztései közül többet is megakadályozna.