Ágnes
-1 °C
2 °C

Francia arabok robbantottak volna Olaszországban

2005.12.12. 13:33
Olaszországban készült merényletre néhány, Irakból hazatért francai muzulmán szélsőséges. A francia terrorelhárítás szigorú megfigyelés alatt tartja az Irakból hazatérteket.

Az Irakból Franciaországba visszatért veteránokból álló iszlám radikális csoport júniusban leleplezett egyik tagja Olaszországban tervezett merényletekhez kívánt robbanószerkezeteket gyártani, írja a Figaro című francia lap a nápolyi ügyészség adataira hivatkozva. Az Irakból hazatért franciákat a terrorelhárítás megfigyelés alatt tartja.

A júniusban Montpellier-ben letartóztatott 35 éves Hamid Bach lakásán robbanószerkezetekhez szükséges anyagokat találtak, amelyeket a gyanúsított bevallása szerint olaszországi merényletekhez használtak volna fel.

A nápolyi ügyészség dokumentumai szerint a marokkói származású Bach a 21 éves, szintén marokkói származású, Montpellier-ben élő Hamza Szafival együtt utazott el tavaly egy szíriai Korán-iskolába. Ott találkoztak Mohammed al-Irakival, aki iraki harcokra toborzott önkénteseket.

Szafi 2004 augusztusában Irakban meghalt, Bach viszont nem vállalta a kamikáze szerepet, de egy Olaszországban végrehajtandó terrorcselekményben való részvételt igen.

A júniusi letartóztatáskor az olasz dokumentum szerint a francia nyomozók Bach lakásán találtak egy fekete noteszt, amelyben elektromos vezetékek sémáit, laboratóriumi felszerelések és vegyi hatóanyagok arab nyelvű listáját jegyezték fel. Ezenkívül 19 oxigénezett vizes palack is volt a lakásban.

Az olasz vizsgálóbírók szerint a nitrátsavval vegyített anyagból ciklonitot vagy RDX néven is ismert, nagy erejű robbanóanyagot lehet létrehozni, írta a Le Figaro.